Se ia un deal sau un munte mai mititel, se comanda cateva adieri de vant, se adauga o alergatura innebunitoare de cativa metri si, ingredientul final, saltul in gol. Atentie, insa! Nu uita sa-ti atasezi o parapanta .
Specialistii spun ca zborul cu parapanta nu mai este considerat de mult un sport extrem deoarece echipamentul folosit in aceasta activitate s-a imbunatatit considerabil. Accidentele sunt din ce in ce mai rare, iar zborul cu parapanta a devenit mai sigur decat cel cu avionul. Cu toate acestea, este indicat sa fii constient de anumite riscuri care pot fi generate, in special, de coditiile atmosferice sau de aterizarile necontrolate.
Daca te-ai hotarat sa urmezi un curs de parapanta este important sa retii ca acest sport se practica, in general, in zonele de munte. Muntii nu prea inalti din zona Brasovului ofera numeroase locuri de lansare cu parapanta. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt: Bunloc, Postavaru, Tampa, Dealul Lempes, etc.
Siguranta ta este foarte importanta, astfel ca este recomandat ca, inainte de a incepe scoala de parapanta, sa verifici daca instructorii care urmeaza sa predea cursurile sunt atestati si certificati de Aeroclubul Romaniei.
Despre parapanta
Pentru inceput nu este necesar sa ai propriul tau echipament deoarece scolile de parapanta iti ofera gratis tot ceea ce este necesar pentru practicarea acestui sport. Astfel, vei beneficia pe tot parcursul timpului alocat cursurilor de tot ceea ce ai nevoie pentru a zbura: o parapanta propriu-zisa, seleta (un fel de ham), casca etc.
Cei care vor sa isi cumpere propriul echipament nu au posibilitatea de a-l procura din tara noastra deoarece nu exista magazine specializate in parapanta. In Romania nu se produc parapante omologate dupa standardele internationale, iar sportivii sunt obligati sa isi comande echipamentul in strainatate.
Exista trei sisteme de omologare a parapantelor profesioniste: DHV - Programul Federatiei Germane de zbor cu parapanta, ACPUL - program administrat de Asociatia Constructorilor de Planoare Ultra Lejere, cu sediul in Franta si SHV - Programul Federatiei Elvetiene de zbor cu parapanta.
De asemenea, nu te feri de parapantale second-hand. Acestea sunt, in continuare, functionale chiar daca au mai fost folosite, numai ca numarul de zboruri care se mai poate efectua cu ele este mai scazut.
In ultimul timp au aparut diferiti dealeri care importa parapante din alte tari si locul in care ii gasesti pe majoritatea se afla pe grupul de discutii RoFree Fly.
Ce inveti la cursurile de parapanta
Pana sa incepi sa zbori cu adevarat este nevoie sa te familiarizezi cu modul in care este alcatuita parapanta. De asemenea, este necesar sa ai cateva notiuni de aerodinamica, meteorologie, principii de zbor etc. De obicei, cursurile teoretice dureaza aproximativ 40 de ore, in timp ce zborul efectiv pe care orice cursant trebuie sa il efectueze insumeaza cam 10- 15 ore.
Pentru a te putea inalta in aer cu parapanta este necesar sa alergi cu viteza pe panta unui deal destul de abrupt. Dupa cativa metri, partea de sus a parapantei se va umfla si te va trage in sus. La primele incercari vei zbura numai cativa metri si nu mai mult de cateva minute. Totusi, un parapantist cu experienta este capabil sa se mentina in aer cateva ore, poate ajunge la altitudini de 3 000 de metri si poate parcurge distante de cateva sute de kilometri.
La absolvirea cursurilor de parapanta ai posibilitatea sa dai un examen practic si teoretic prin care vei obtine un brevet de zbor.
Costuri si acte necesare pentru cursuri
Nu exista limita de varsta in zborul cu parapanta. Atat minorii cat si cei mai in varsta au posibilitatea de a se initia in acest sport cu conditia sa fie apti din punct de vedere medical. Minorii au nevoie de o declaratie legalizata din partea parintilor prin care acestia subliniaza ca sunt de acord ca minorul sa practice acest sport.
Un curs de parapanta costa intre 200 si 500 de euro, depinde de durata lui si de clubul unde alegi sa te inscrii. Nu uita sa iei in cosiderare ca zborul cu parapanta se practica la munte, astfel ca vei mai cheltui bani pe transport sau cazare in zonele de zbor si, in numeroase cazuri, este nevoie sa platesti si teleschiul sau telecabina care se foloseste in unele locuri pentru accesul rapid la punctul de lansare cu parapanta.
Cei care vor sa aiba echipamentul lor propriu trebuie sa stie ca preturile variaza in functie de performantele de care este apta parapanta sau de vechimea acesteia in cazul parapantelor second-hand. Astfel, una dintre cele mai ieftine parapante costa 400 de euro, iar preturile pot ajunge si la peste 2.000 de euro. Seletele au preturi intre 200 si 500 de euro, in timp ce pentru casti vei cheltui intre 15 si 50 de euro.
Unde faci cursuri de parapanta
In cadrul clubului sportiv Air Adrenaline din Sibiu poti urma cursuri de parapanta in lunile de primavara si in cele de vara. Acest club efectueaza zboruri in zonele Balea Lac , Paltinis,Tocile – Sadu sau Rapa Rosie.
Pentru un curs cu durata de 45 de zile (40 de ore de teorie si 15 ore paractica si zbor efectiv) platesti 200 de euro, in timp ce pentru un curs intensiv de doua saptamani platesti 300 de euro. De asemenea, Air Adrenaline propune si cursuri care se desfasoara pe perioada weekendului care costa 50 de euro pe zi.
Contact Air Adrenaline: 0741 055 195, 0722 734 694. Mai multe contacte gasesti pe siteul acestui club.
SEMNAL ECO-S din Brasov organizeaza cursuri pe toata perioada anului si efectueaza zboruri in zonele Bunloc, Postavaru, Codlea, Dealul Lempes- Sampetru si Tampa.
Cursurile dureaza 10 zile si costa 350 de euro. In cazul in care esti disponibil numai in weekend va trebui sa rezervi 5 sfarsituri de saptamana pentru a absolvi aceste cursuri.
Contact SEMNAL ECO-S: 0723 333 193, 0723 663 615
Clubul Extrem Wings efectueaza cursuri pe tot parcursul anului. Durata unui curs este nelimitata, adica instructorul se va ocupa de tine pana inveti sa zbori. Aceste cursuri costa 450 de euro si se desfasoara pe Dealul Lempes, la Bunloc sau in Poiana Brasov.
Nu este nevoie sa se stranga un grup mai mare care sa urmeze cursurile deoarece instructorii au disponibilitatea de a se ocupa special numai de tine.
Contact Extrem Wings: 0722 55 92 04.
Asociatia Phoenix - Club '89 din Bucuresti desfasoara scoala de parapanta pe parcursul a 6-8 weekenduri, in functie de aptitudinile cursantului. Costa in jur de 200 de euro.
Contact Phoenix - Club '89: 021 667 21 12 sau 021 255 01 15.
Alte scoli din tara unde poti sa urmezi cursuri de parapanta: Cloudbase din Sibiu (Tel.: 0751 227 797 ), Turbulencia din Miercurea Ciuc (Tel : 0740 624 907, 0727 859 882), Aerial Cub din Galati (Tel: 0723 196 944, 0727 224 334), Aripi de argint din Buzau.