De prin lume adunate

#cursuri #ikebana #calea florii #arta #japonia

Cursuri de ikebana in Bucuresti

Simplitate, natura, liniste si calm sunt componentele de baza ale unui curs care te initiaza in arta aranjarii florilor, cunoscuta sub numele de ikebana . Beneficiile nu vor intarzia sa apara: te vei simti mult mai bine si mai fericit si vei invata ceva util, cu care iti vei impresiona prietenii.

Ce este ikebana

Ikebana este arta traditionala japoneza a aranjarii florilor in vase, dupa anumite principii. Pentru japonezi, aceasta arta reprezinta aducerea vietii vegetale la dimensiunile unei incaperi si in special ale unei vaze. Plantele aranjate intr-un astfel de recipient au scopul de a transpune o noua viata si recrearea unui alt univers natural.

Ikebana reprezinta pentru japonezi vitalitate si competitia dintre viata si moarte. Aceasta arta are numeroase simboluri si este o parte integranta a stilului de viata nipon. Aranjamentul floral urmareste reguli precum forma imperfecta, neregularitatea, infatisarea simpla, dar delicata. Ikebana este o cale spirituala ca majoritatea artelor japoneze si este concretizata in Kado, care reprezinta calea florilor.

Istoricul ikebana

Ikebana isi are radacinile intr-un vechi ritual budist in care se depuneau ofrande de flori la altarele templelor. Treptat, aranjamentele florale au inceput sa faca parte din viata de zi cu zi a japonezilor. In secolele X-XI, primele buchete ikebana apar la curtea imperiala. Florile erau aranjate simplu intr-un vas din aur si erau asezate pe un soclu din lemn negru.

Ikebana este formata din doua cuvinte: ikeru, care inseamna a trai sau a face pe cineva sa traiasca, si bana, care inseamna floare. Japonezii au un adevarat cult pentru aceasta forma de arta si in special pentru flori. Ikebana, kado sau seika reprezinta simplitatea si frumusetea acestui colt de lume. In Japonia exista mai multe festivaluri dedicate florilor: hanami, care presupune admirarea pomilor ume (cais japonez) si sakura (ciresii japonezi) si festivalul crizantemelor.

Japonezii spun ca vechii samurai isi gaseau linistea in admirarea lucrurilor frumoase: admirarea unui aranjament floral simplu sau sorbirea unei cesti cu ceai fierbinte. Stilul de viata al samurailor s-a rasfrant si asupra japonezilor din era moderna, care au reusit sa se adapteze astfel la o viata trepidanta si un ritm de munca infernal. In acelasi timp, japonezii pot admira in calm si liniste, chiar si ore intregi, frumusetea naturii si mai ales a florilor.

Principiile ikebana

Pe langa bucuria estetica, de admirare a unui lucru frumos si armonios, ikebana provoaca si o stare de meditatie. Pentru a ajunge insa la aceasta trebuie urmate anumite reguli. Aranjamentul floral ikebana nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Pentru a realiza un astfel de aranjament se folosesc tulpini, ramuri desfrunzite sau anumite frunze speciale cu un contur deosebit.

Japonezii cred ca este de preferat alegerea unui aranjament simplu in locul unuia bogat si foarte incarcat, iar asimetria este regula fundamentala. Cu cat un copac este mai noduros, mai indoit sau rasucit, cu atat este mai interesant pentru maestrii ikebana. Legatura dintre om si natura este redata prin trei linii care simbolizeaza cerul, omul si pamantul.

Intr-un aranjament ikebana, cea mai importanta floare este cea mai inalta, care reprezinta cerul. Floarea mijlocie reprezinta omul, iar cea mica pamantul. Cele trei componente ale aranjamentului trebuie sa dea impresia ca pornesc din acelasi loc. De asemenea, sugerarea trecerii timpului este un principiu care nu trebuie sa lipseasca din niciun aranjament ikebana. Trecutul este simbolizat prin plantele inflorite si frunzele uscate, prezentul prin flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Si anotimpurile reprezinta un alt principiu ikebana.

Cursuri de ikebana

Chiar daca Romania nu are o traditie a aranjarii florilor, arta ikebana a devenit populara si la noi. Pe langa petrecerea timpului liber intr-un mod placut, alaturi de plante si flori, ikebana ne transpune intr-o stare spirituala mai buna, in stransa legatura cu natura. Daca iti doresti sa stii cat mai multe despre aceasta arta si sa iti impresionezi familia si prietenii, poti urma cursuri de ikebana.

In Bucuresti exista doua centre care organizeaza astfel de cursuri. Asociatia Japan Culture Shop si Universitatea Dalles propun in fiecare an mai multe sesiune de astfel de cursuri, care te vor introduce in calea spirituala a florilor.

Asociatia Japan Culture Shop este o institutie care promoveaza cultura japoneza. Asociatia organizeaza seminarii, cursuri, simpozioane, ateliere de lucru, expozitii, targuri si alte evenimente care sa familiarizeze publicul roman cu artele si cultura nipona. Pe langa cursurile de limba japoneza, de Furoshiki (transportarea si ambalarea diferitelor obiecte in materiale textile) sau de arta bonsai, asociatia organizeaza si cursuri de initiere in arta ikebana.

Cursul cuprinde mai multe module:

  • Generalitati - unde vei invata despre originile ikebanei, relatia cu alte arte traditionale japoneze, furyu (concursurile de waka), kado ( calea florii )
  • Istoric - principalele scoli si evolutia diverselor stiluri de aranjamente florale, shin, gyo, so.
  • Reguli si principii filosofice si estetice - reguli de baza, suflul vital si imitarea maestrilor, cele 5 elemente si mizugiwa, in si yo, ki si ma; combinatii de culori si forme, simbolistica numerelor, proportie si ritm.
  • Reguli morale - tratarea florii ca subiect ( kokoro , destinul florii in buddhism) si ca obiect in perioada moderna.
  • Tehnici - taiere si fixare a ramurilor, frunzelor si florilor. Utilizarea suporturilor si materialelor neconventionale. Exersarea stilurilor principale de moribana, stilul liber, stilul plutitor, morimono.

Cursurile au loc de doua ori pe saptamana, in zilele de sambata si duminica, intre orele 10.30 - 13.30. Pretul pentru un astfel de curs este de 450 de lei si dureaza aproximativ o luna. Asociatia pune la dispozitie toate ustensilele necesare, materialele teoretice si florile pentru aranjamente. Cursurile au loc la sediul de pe strada Biserica Enei, la numarul 2, in zona Piata Universitatii. Mai multe detalii poti obtine la numerele de telefon 0723.267.241 si 0724.570.895.

Cursuri de ikebana se organizeaza si la Universitatea Populara Ioan I. Dalles. Aceasta institutie este destinata in special adultilor, care pot urma numeroase cursuri. Conferinte, cluburile de dezbateri si cursurile pot fi frecventate de orice persoana care a implinit varsta de 16 ani. Dupa terminarea cursurilor, universitatea elibereaza si diplome care atesta cursul absolvit.

Cursul de ikebana este organizat in colaborare cu Ambasada Japoniei. Tematica urmareste evidentierea orientarilor traditionale in arta aranjarii florilor. Durata cursului este de patru luni si se desfasoara saptamanal, cate doua ore. Taxa este de 800 de lei. Universitatea se afla pe Bulevardul Nicolae Balcescu, la numarul 18, iar mai multe detalii poti obtine la numarul de telefon 021.314.66.37.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului