De prin lume adunate

#cadouri #ziua indragostitilor #valentines day #sarbatare

Cum se serbeaza Ziua Indragostitilor in diferite colturi ale lumii

Ziua Indragostitilor sau Valentine's Day se sarbatoreste, in tari ca SUA si Romania, in data de 14 februarie. Regula nu este insa respectata la nivel mondial, astfel ca exista numeroase exemple de tari in care este celebrata in alta zi, are o alta denumire si, in unele cazuri, alte conotatii.

In Norvegia si Danemarca, Ziua Indragostitilor se serbeaza pe 14 februarie si este cunoscuta sub numele Valentinesdag. Desi nu are amploarea din tarile occidentale, sarbatoarea are specificul ei. De exemplu, barbatii danezi trimit femeii iubite o scrisoare amuzanta ("gaekkebrev"), cu versuri inventate de ei. Elementul amuzant este faptul ca, in locul semnaturii, expeditorul trece puncte de suspensie. Fiecare punct simbolizeaza cate o litera din numele sau, iar femeia va trebui sa ghiceasca identitatea celui care o iubeste in secret.

In Slovenia, legenda spune ca in data de 14 februarie Sfantul Valentin aduce "cheia radacinilor", iar plantele si florile incep sa creasca.

In Finlanda, se pastreaza aceeasi data, in schimb sarbatoarea are o conotatie usor diferita. Astfel, finlandezii au botezat Ziua Indragostitilor 'Ystavanpaiva", ceea ce in traducere directa ar insemna "Ziua Prietenului". Dupa cum sugereaza si numele, sunt celebrate nu numai iubitele/iubitii, ci si alte persoane apropiate (rude, prieteni).


Cadouri si flori pentru barbatii niponi

Ziua Indragostitilor este sarbatorita si de japonezi tot pe 14 februarie. Elementul de noutate este faptul ca femeile sunt cele care ofera cadouri, dulciuri si flori barbatilor. Lucrurile revin la normal pe 14 martie, de Ziua Alba, cand barbatii sunt obligati sa le intoarca favorul.

Chinezii au un echivalent al Zilei Indragostitilor care, datorita pasiunii lor pentru cifra sapte este programat in cea de-a saptea zi din a saptea luna a calendarului chinezesc. Sarbatoarea se numeste Ziua Saptelor, iar traditia spune ca in aceasta zi indragostitii isi leaga un fir rosu in jurul degetelor mici, un simbol al iubirii care-i leaga.


Secret Santa in varianta columbiana

Din motive comerciale, Ziua Indragostitilor se sarbatoreste in Columbia in a treia sambata din luna septembrie. In ziua respectiva se desemneaza "Amigos secretos" (prieteni secreti), considerat un echivalent al popularului obicei Secret Santa din preajma Craciunului. Cu aceasta ocazie, se trag la sorti cei care vor primi cadouri din partea unor persoane anonime.

Sursa foto: factsbehind.files.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea