INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

De prin lume adunate

#sisteme canalizare #civilizatii antice #canalizare

Cum se descurcau civilizatiile antice cu sistemul de canalizare? Cand si cum a fost inventata canalizarea

 

 

Nu ne gandim deloc sa tragem apa la toaleta si sa scapam de deseurile umane. Tragem o data de maner si problema este rezolvata. A devenit un reflex. Insa, folosirea acestui sistem de canalisare este doar o mica parte din poveste. Odata trecuta curba in U, excrementele incep o calatorie lunga si fascinanta, care isi are originile in antichitate si in unele dintre cele mai vechi sisteme sanitare din lume. Astazi, instalatiile moderne de gestionare a deseurilor elimina in mod convenabil lichidele si solidele prelucrate. Dar cum se confruntau civilizatiile anterioare cu problema apelor uzate?

 

 

Cele mai vechi sisteme de canalizare 

Unul dintre cele mai vechi exemple de sistem de canalizare se gaseste la Skara Brae, o asezare neolitica construita din piatra din Orkney, Scotia.Acest proiect primitiv cuprindea "toalete" si canalizari in fiecare casa si includea apa folosita pentru a arunca deseurile intr-o canalizare si in ocean. Mesopotamienii sunt creditati cu introducerea conductelor de canalizare din lut, in jurul anului 4000 i.Hr.

Nippur 

In ruinele Templului lui Bel din Nippur, un vechi oras sumerian situat in Irakul de astazi, au fost descoperite dovezi ale existentei unor conducte de canalizare din lut datand din aceasta perioada. 

Uruk 

Tot in Irak, ruinele din Uruk demonstreaza primele exemple de latrine construite din caramida, din anul 3200 i.Hr.

Hattusa 

Intre timp, tevile de lut au fost, de asemenea, create de hititi, un popor anatolian al carui imperiu era centrat pe orasul Hattusa. Inginerii hititi le-au creat cu segmente usor detasabile si inlocuibile, inovatii tehnice rudimentare, dar eficiente, care permiteau curatarea.

Harappa 

Arheologii care lucreaza la Harappa, un sit arheologic din Punjab, Pakistan, au descoperit dovezi ale unui sistem urban de canalizare, construit in timpul ultimei faze de ocupare a orasului, intre 2200 si 1900 i.Hr.

Niciun sistem sanitar in Europa?

Dupa caderea Imperiului Roman, exista putine date despre alte sisteme sanitare in cea mai mare parte a Europei pana in Evul Mediu Superior. Drumurile si strazile erau folosite ca depozite convenabile pentru continutul oalelor de camera. 

Prima toaleta cu spalare 

In 1596, prima toaleta moderna cu spalare a fost descrisa de curtezanul englez Sir John Harrington. Dispozitivul sau ingenios prevedea un vas oval adanc de jumatate de metru, impermeabilizat cu smoala, rasina si ceara si alimentat cu apa dintr-o cisterna de la etaj.

Saptamana canalizarii in Londra 

Abbey Mills a fost proiectata de inginerul civil englez Sir Joseph Bazalgette si este lucrata astazi de tehnicieni de canalizare cunoscuti sub numele de "Flushers". Statia de pompare este deschisa ocazional publicului in timpul Saptamanii canalizarii londoneze.

Statia de pompare Crossness si muzeul acesteia

Statia de pompare Crossness din cartierul londonez Bexley este, de asemenea, deschisa publicului. Descrisa ca o capodopera a ingineriei victoriene, cladirea gazduieste astazi un muzeu.

Muzeul se concentreaza pe Marea Putoare si pe rolul Crossness in imbunatatirea sistemului de canalizare al Londrei.

Muzeul canalizarii din Paris 

Muzeul canalizarii din Paris prezinta istoria canalizarii capitalei franceze. De asemenea, detaliaza rolul lucratorilor din canalizare si diferitele metode de tratare a apei. 

Canalizarea orasului Köln 

Reteaua de canalizare care trece pe sub orasul Köln din Germania dateaza din secolul I d.Hr. si de pe vremea Imperiului Roman. Reteaua a fost modernizata si extinsa in secolul al XIX-lea cu tuneluri si canale. Kaiserul Wilhelm al II-lea trebuia sa participe la marea deschidere, iar in tavan au fost instalate candelabre pentru a conferi instalatiei subterane o ambianta nobila adecvata. In cele din urma, imparatul si-a anulat vizita, dar una dintre camere, Sala Candelabrelor, gazduieste astazi concerte de muzica si alte evenimente culturale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea