Asa ca noi iti recomandam sa mergi intr-un restaurant in care, nu doar sa mananci, ci sa ai parte de o adevarata experienta senzoriala. Iar aceste restaurante sunt cele care ofera un meniu a la carte care contine preparate pe care cel mai probabil nu le-ai face acasa.
Cu toate acestea, se poate sa ajungi intr-un astfel de restaurant si sa nu ai idee ce sa alegi din intreaga lista de preparate. Acest lucru se intampla cel mai des pentru ca, fie nu ai mai mancat pana atunci un anumit fel de mancare, fie nu ai auzit de anumite ingrediente si poate nu ai vrea totusi sa iei ceva care sa nu fie pe gustul tau.
In oricare dintre aceste situatii te-ai afla, sa stii ca nu ai motive de ingrijorare, deoarece in fiecare meniu de la un restaurant exista si preparate de care a auzit toata lumea si nu ai cum sa nu gasesti ceva pe gustul tau. Dar, daca totusi vrei sa incerci ceva nou si nu vrei sa dai gres cu alegerea, iti dam noi cateva sfaturi. Sfaturi despre cum sa alegi mancarea intr-un restaurant cu meniu a la carte si sa fii si multumit de rezultat.
Cum alegi dintr-un meniu a la carte
Pentru a avea o experienta cu adevarat placuta la restaurant, tine cont de sfaturile noastre si suntem sigure ca nu vei regreta.
1. Intelege felul in care este structurat meniul, indiferent daca il vezi prima data la restaurant, sau daca l-ai cautat inca de acasa. Acesta este impartit in: aperitive, main course, garnituri, deserturi si bauturi. Pretul este notat in dreptul fiecarui preparat, asa ca citeste cu atentie daca felul principal contine si garnitura sau nu, sa stii exact ce sa iti comanzi.
2. Cum alegi preparatele pe care vrei sa le incerci este probabil cea mai provocatoare parte a iesirii. Si aceea unde se pun cele mai multe intrebari. Asadar, iata cativa pasi prin care sa treci in functie de fiecare tip:
- aperitive: alege ceva light, care sa iti starneasca pofta de mancare mai degraba decat sa te saturi, iar daca sunteti mai multe persoane, alegeti feluri diferite si impartiti-le sau alegeti un platou diversificat;
- felul principal alege-l in functie de preferinte: carne, peste, fructe de mare sau un preparat vegetarian sau vegan. Citeste modul in care felurile principale sunt preparate si daca vin sau nu insotite de garnitura;
- lasa neaparat loc si pentru desert. Este pacat sa ratezi aceasta parte a experientei;
- pentru bauturi alege ce iti place sa servesti, iar, daca nu te pricepi neaparat la pairing, intreaba ospatarul ce iti recomanda. Cel mai adesea va va oferi spre degustare bauturile recomandate, mai ales daca vorbim despre vinuri.
3. Intreaba personalul restaurantului ori de cate ori ai o dilema legata de un preparat. Fie ca ai intoleranta la un anumit ingredient sau pur si simplu nu iti place, asigura-te ca acesta nu se va regasi in felul de mancare pe care l-ai ales. Ospatarii sunt cei care cunosc meniul si preparatele foarte bine, asa ca cere recomandari ori de cate ori simti nevoia. Ei sunt acolo si sa te ghideze, nu doar sa te serveasca.
4. Nu uita de eticheta atunci cand ajungi intr-un restaurant cu meniu a la carte. Pentru a avea parte de o experienta completa, iti recomandam sa alegi atat aperitiv, cat si fel principal si desert. De cele mai multe ori, acestea nu vin in portii mari, asa ca sigur le vei putea savura pe toate trei. Timpul de asteptare pana ajunge preparatul in fata ta s-ar putea sa fie mai lung, deoarece fiecare este facut la comanda, ceea ce inseamna ca dureaza.
5. Trebuie sa ai parte de o adevarata experienta culinara ori de cate ori ajungi intr-un astfel de restaurant. Asa ca nu te grabi sa mananci, savureaza fiecare preparat si asociaza-l cu o bautura care sa ii faca cinste.
Meniul a la carte din restaurante este cel care face jumatate din atmosfera iesirii, asa ca alege un local care sa merite fiecare clipa petrecuta acolo si bucura-te de compania celor dragi si de rasfatul oferit tie si lor.
FOTO: unsplash.com
Advertorial