De prin lume adunate

#concurs #humanitas fiction #humanitas #roman #carte #unchiul rudolf

Concurs: o carte despre Romania, scrisa de un englez

In cartea " Unchiul Rudolf ", romana a devenit vechea limba pentru batranul de 70 de ani, ajuns in momentul in care isi rememoreaza copilaria. A uitat sa gandeasca in romana, a uitat cea mai mare parte din limba sa natala, insa nu a uitat mirosuri si gusturi si nici pe baiatul de sapte ani care se juca prin zapada. Toate acestea pentru ca, se pare, ca de la o anumita varsta, copilaria isi cere tributul si iese la lumina mai viguroasa si mai proaspata decat orice alta amintire.

Daca doresti sa castigi doua romane de top, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas. Saptamana aceasta ai ocazia sa castigi cartea Unchiul Rudolf , scrisa de Paul Bailey, precum si romanul De ce cred oamenii in bazaconii de Michael Shermer .

In mod normal, amintirile se estompeaza de-a lungul timpului si, inevitabil, isi pierd autenticitatea si importanta. Astfel ca, uitam multe dintre lucrurile care ni se intampla, uitam multi dintre oamenii importanti din viata noastra si, mai ales, uitam ceea ce eram noi insine la o anumita varsta. Ce faci, insa, cand mirosul zapezii afanate sau gustul ciorbei de varza iti revin in minte la fel de intense cum le-ai simtit acum mai bine de saizeci de ani? Ce faci cand realizezi ca unele persoane pe care le-ai uitat pentru totdeauna si care nu au avut decat o aparitie episodica in viata ta, ti-au influentat viata in mod capital?

Andrei, eroul din Unchiul Rudolf, a rezolvat aceasta problema scriind cu nostalgie despre tara sa natala care, de data acesta, s-a intamplat sa fie Romania. Andrei s-a transformat in Andrew in momentul in care a ajuns la Londra, in casa unchiului sau. La randul sau, acesta se transformase din tanarul tenor roman Rudi Petrescu in celebrul si apreciatul tenor Rudolf Peterson.

"Ieri-dimineata m-am trezit cu vechile cuvinte pe limba. Venisera din nou, a treia oara anul asta. In primele momente dupa ce m-am dezmeticit, m-am auzit vorbind despre sange, zapada si berze pe hornuri in limba pe care o lasasem in urma mea. Frazele disparate nu aveau niciun sens, dar eu le intelegeam semnificatia".

Unchiul Rudolf este o carte depre cum batranetea poate fi traita doar daca isi trage sevele din copilaria de mult uitata. Este un roman tandru care sopteste cu delicatete ca omul este capabil sa nu isi uite niciodata partea sa cea mai pura.

De ce cred oamenii in bazaconii, cartea surpriza

La 150 de ani de la aparitia Originii speciilor si dupa nenumarate confirmari aduse de genetica, exista inca destui oameni care nu cred in evolutionism. In ciuda tuturor dovezilor privind Holocaustul, apar voci care il neaga.

Altii sustin ca Aristotel si-ar fi copiat sistemul de gandire de la ipotetici filozofi africani. Multi oameni cred in parapsihologie sau isi inchipuie ca au fost rapiti de extraterestri. Psihoterapeuti prea increzatori in tehnici discutabile sadesc in mintile femeilor false amintiri – cu consecinte tragice. Un cosmolog isi inchipuie ca teoria lui poate demonstra existenta lui Dumnezeu.

Cum apar toate aceste bazaconii? Ce anume din alcatuirea noastra favorizeaza superstitiile si prejudecatile? Ce ne intuneca ratiunea si de ce o luam razna? La aceste intrebari raspunde pe larg Michael Shermer, un istoric al stiintei cu studii de psihologie, scepticul numarul unu al Americii zilelor noastre. Iar rezultatul e o impecabila lectie de gandire critica, necesara chiar si mintilor celor mai lucide, pentru ca, la urma urmei, pe toti ne pandesc bazaconiile.


Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceste carti, participa la concursul nostru si in data de 29 iulie, vei afla daca ai castigat. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea