Dumnezeu. Cati dintre noi mai incearca sa ajunga la Dumnezeu? Cati dintre noi l-au uitat si cati dintre noi nu l-au cunoscut niciodata? Romanul " Ultima gara " povesteste ultimul an din viata omului Lev Tolstoi, cel care a crezut toata viata ca se afla undeva foarte aproape de Dumnezeu.
Daca doresti sa castigi doua romane de top, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas Fiction. Saptamana aceasta ai ocazia sa castigi cartea Ultima gara de Jay Parini a carei recenzie te invitam sa o citesti in continuare. De asemenea, ai sansa de a castiga si volumul dansatoarea din izu, scrisa de yasunari kawabata, primul japonez care a castigat Premiul Nobel .
Ultima gara este un amalgam de jurnale in care este povestit ultimul an din viata scriitorului rus Lev Tolstoi. Insusi Mihail Bulgakov care a fost, pentru cateva luni, secretarul personal al lui Tolstoi vorbeste in jurnalele sale despre batranul intelept si despre scriitorul care i-a marcat cariera.
"Sunt trist. Oamenii din jurul meu imi par teribil de straini. Nu stiu cum ar trebui sa ma raportez la oamenii nereligiosi ai acestei lumi. Poate ar fi mai bine sa ii tratez ca pe niste animale: sa-i iubesc, sa-i compatimesc, dar sa nu fac nicio incercare de a intra in relatii spirituale cu ei", scrie Tolstoi.
De altfel, scriitorul rus pare obsedat de viata intru cele sfinte, iar sotia sa, o fire mult mai practica, il dezamageste constant din cauza ca nu este nici pe departe interlocutorul spiritual pe care si-l doreste Tolstoi.
Insa, fiica sa, Sasa ii adopta toate ideile fara sa se intrebe nicio secunda asupra autenticitatii lor. Ideile scriitorului sunt simple si par a sustine fundamentul unui om care si-a gasit raspunsurile si pacea. Iar atunci cand ajungi sa detii pacea interioara lucrurile si oamenii din jurul tau par atat de usor de inteles.
Romanul Ultima gara a fost scris pe baza unor vechi jurnale ale tuturor celor care au trait in jurul lui Lev Tolstoi in ultima parte a vietii sale. Unii dintre ei l-au inteles, altii doar l-au iubit, multi nu au ajuns la esenta gandurilor sale. Din toate jurnalele reiese, insa, ca Lev Tolstoi, cel care sforaie si are miros de om batran a ajuns pe o treapta a cunosterii, inaccesibila multora dintre noi.
Dansatoarea din Izu, cartea – surpriza
Povestirile lui Kawabata au frumusetea unor stampe japoneze, delicatetea si echivocul lor incarcat de semnificatii subterane. Textul care da titlul volumului Dansatoarea din Izu este considerat la piece de resistance; singuratatea si prima dragoste, cautarea de sine, granita precara dintre inocenta copilariei si constiinta propriei sexualitati – acestea sunt temele predilecte ale povestirii.
Un tanar incearca sa-si exorcizeze dezamagirile unei vieti fara bucurii si porneste intr-o calatorie ce se va dovedi initiatica. Tovarasi de drum ii vor deveni artistii dintr-o trupa de teatru ambulant a caror muzica il fascineaza cu ritmurile sale stranii.
Alaturi de ei invata sa guste arta adevarata si traieste primii fiori ai dragostei pentru o frumoasa si misterioasa dansatoare. Insa, dupa ce mastile cad, tanarul isi da seama ca iubirea lui, nascuta sub o zodie nenorocoasa, se impotriveste legilor morale, iar in inima lui incepe o lupta sfasietoare intre dorinta si sentimentul de culpabilitate.
Textele vizeaza emotiile de nestapanit care insotesc procesul maturizarii, melancolia declansata de marile incertitudini si sunt pline de rafinamentul, subtilitatea si ambiguitatea ce camufleaza misterul tipic scrierilor japoneze, fiind mici bijuterii stilistice perfect construite.
Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceste carti, participa la concursul nostru si in data de 19 mai, vei afla daca ai castigat.