De prin lume adunate

#cernobil #locuri radioactive #radioactivitate

Cele mai radioactive locuri de pe Pamant. Este strict interzis sa mergi acolo

 

Aceste foste situri de testare nucleara si zonele in care au avut loc accidente radioactive sunt zone strict interzise. Vizitarea acestor locuri poate fi nu numai extrem de periculoasa, ci uneori chiar fatala.

Cernobil

 Una dintre cele mai mari tragedii nucleare din istorie a avut loc in 1986. Centrala nucleara de la Cernobil era situata in orasul Pripyat din Ucraina, care, la acea vreme, facea parte din Uniunea Sovietica. Explozia a ucis peste 30 de persoane si a provocat evacuarea in masa a aproximativ 50.000 de persoane, relateaza The Daily Express. Conform unei publicatii ONU, aproximativ 8,4 milioane de persoane au fost expuse radiatiilor, inclusiv cele implicate in operatiunile de raspuns la dezastre. Zona de excludere era o zona cu o raza de 30 km in jurul centralei nucleare, dar acum acopera peste 200 km patrati. Din cauza nivelurilor radioactive, chiar si dupa atatia ani, habitatul este incredibil de restrictionat.

In ciuda riscurilor grave pentru sanatate, unii oameni au continuat sa locuiasca in satele lor de langa Cernobil. Inainte de invazia rusa, zona obisnuia sa fie vizitata de unii turisti care ignorau avertismentele si isi riscau viata intrand ilegal in zona de excludere. Acum, regiunea este si mai periculoasa. 

Fukushima

Regiunea Fukushima din Japonia este o alta zona foarte radioactiva pe care ar trebui sa o eviti. In 2011, un cutremur puternic, urmat de un tsunami, a lovit Japonia. Dezastrul a provocat cel putin 15.000 de decese. Tsunami-ul a lovit centrala nucleara Fukushima si a provocat cedarea reactoarelor. Acesta a fost cel mai mare accident nuclear din lume de la Cernobil incoace. La acea vreme, guvernul japonez si compania responsabila de centrala nucleara au fost criticate pentru ca nu au informat oamenii in mod corespunzator. Potrivit BBC, unii locuitori au fugit in zone care erau chiar mai radioactive decat cele in care se aflau initial. In ciuda avertismentelor, turistii isi risca viata si viziteaza zona de excludere. 

Poligonul din Kazahstan

Situl de testare Semipalatinsk, cunoscut sub numele de „Poligonul”, este situat in Kazahstan. Teste nucleare sovietice au fost efectuate aici in timpul Razboiului Rece, cu consecinte devastatoare pentru locuitorii satelor din apropiere. Aproximativ 100 000 de persoane din regiune sunt inca afectate de radioactivitate. Situat in Washington, situl a fost folosit pentru programul nuclear al SUA in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si al Razboiului Rece, dupa cum informeaza Seattle Times. 

Hanford

Situat in Washington, situl a fost folosit pentru programul nuclear al SUA in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si al Razboiului Rece. Bomba atomica lansata asupra orasului japonez Nagasaki in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost produsa in acest sit. Guvernul a inceput sa curete situl si sa planifice demolarea acestuia. Operatiunea a ridicat o serie de probleme legate de particulele radioactive gasite in vehicule. 

Expunerea la radiatii 

Dar ce se poate intampla daca un om este expus la niveluri ridicate de radiatii precum cele gasite in aceste locuri? Expunerea la niveluri ridicate de radiatii poate prezenta riscuri grave pentru sanatate si poate duce chiar la deces in cateva ore. In plus fata de contaminarea umana, un accident nuclear poate compromite alimentele si apa. Simptomele precum greata, varsaturile, diareea, durerile de cap si febra sunt frecvente. La un nivel mai avansat, expunerea la radiatii poate provoca leziuni ale organelor interne, precum si diverse tipuri de cancer.

Daunele pot fi chiar mai mari in cazul copiilor, deoarece organismul lor este inca in dezvoltare. In urma dezastrului de la Cernobil din 1986, a existat o crestere considerabila a cancerului tiroidian in randul copiilor din zona. Acest lucru se datoreaza faptului ca iodul radioactiv, eliberat in timpul accidentului, se acumuleaza usor in aceasta glanda. Exista unele tratamente disponibile in cazul expunerii la radiatii. Acestea includ medicamente pentru cresterea globulelor albe, care pot ajuta la tratarea posibilelor leziuni ale maduvei osoase. Cu toate acestea, primul pas este sa speli usor pielea si parul cu apa si sapun. In cele din urma, trebuie sa stai departe de aceste zone radioactive! 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea