De prin lume adunate

#carti #gabriel garcia marquez #autor

Cele mai frumoase carti ale lui Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ai lumii, castigator al Premiului Nobel pentru literatura. Romanele sale infatiseaza o lume speciala, plina de mister si parfumuri exotice.

Iata cateva dintre cele mai frumoase romane ale lui Gabriel Garcia Marquez:

Un veac de singuratate

Publicat pentru prima data in 1967, romanul "Un veac de singuratate" a fost cel care l-a consacrat pe autorul sau ca unul dintre maestrii narativei contemporane. Romanul i-a adus in 1982 Premiul Nobel pentru literatura. Generatii, fapte, personaje se amesteca intre ele in romanul lui Marquez.

O epoca se suprapune cu cealalta, visul se confunda cu realitatea, lucrurile evolueaza, si totusi nimic nu pare a se schimba. Totul se petrece la limita dintre tragic si comic, dintre viata si moarte. Romanul prezinta o lume extravaganta, pe cat de indepartata de a noastra, pe atat de familiara, cuprinsa intr-un vartej de repere care se regasesc in toate amintirile, in toate istoriile marilor familii.

Toamna patriarhului

"Literar, cartea cea mai importanta, cea care poate sa ma salveze de la uitare, este Toamna patriarhului. A fost romanul care m-a facut cel mai fericit scriindu-l, caci este cel pe care am vrut dintotdeauna sa-l scriu si, in acelasi timp, cel in care mi-am impartasit plenar propriile experiente si confesiuni. Intr-adevar, este un roman-marturie, o autobiografie incifrata".

Toamna patriarhului, romanul sau preferat, dupa cum marturiseste insusi autorul , transforma intr-o poveste trepidanta si incarcata de accente vizionare periplul absurd al unui dictator singuratic si grotesc. Coruptia si jocurile politice de culise, lupta pentru putere sunt teme universale, extrem de actuale, care poarta amprenta distincta si inconfundabila a scriiturii lui Gabriel Garcia Marquez.

Dragostea in vremea holerei

Dupa Romeo si Julieta, aceasta este cea mai frumoasa poveste de dragoste care s-a scris vreodata. In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize.

La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfarsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si iubire, dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica. Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui.

Despre dragoste si alti demoni

In 1942, intr-o manastire din America Latina sunt scoase la lumina ramasitele lumesti ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoaba capilara masoara douazeci si doi de metri lungime. Reala sau fictiva, aceasta descoperire reprezinta punctul de plecare al unei inedite povesti de dragoste, desfasurate pe fundalul pitoresc si decadent al Cartagenei, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Sierva Maria este muscata la varsta de douazeci de ani de un caine. Banuind-o de turbare sau ca ar fi posedata de diavol, Inchizitia o trimite la o manastire, unde, alaturi de exorcistul ei, Don Cayetano Delaura, traieste o pasiune nebuna, distructiva si, prin urmare, blestemata. Prin aceasta capodopera situata la cumpana dintre istorie si legenda , misticism si erotism, Gabriel Garcia Marquez depaseste granitele realismului magic.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea