De prin lume adunate

#carti #carte #lectura # carti amos oz #Amos Oz

Cele mai frumoase carti ale lui Amos Oz

Amos Oz este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati scriitori din Israel. Romanele sale pline de farmec si nostalgie, aduc in prim plan o lume de mult uitata.

Rime despre viata si moarte

Intr-un Tel Aviv macinat de nesiguranta, un scriitor e invitat la un eveniment literar organizat cu prilejul aparitiei celui mai recent roman al sau. Plictisit de laudele sforaitoare aduse de gazda evenimentului, scriitorul da frau liber imaginatiei si ii transforma pe cei prezenti in sala in personaje ale unui roman improvizat, virtual, care se desfasoara in paralel cu realitatea imediata.

O chelnerita voluptuoasa, un adolescent timid cu aspiratii poetice, o femeie intre doua varste insetata de cultura, o tanara frumoasa, dar timida si lipsita de sarm, toti contribuie, cu povestile lor, la desavarsirea unei opere nescrise.

Poveste despre dragoste si intuneric

In Israelul de la jumatatea secolului XX, micul Amos isi petrece copilaria in intimitatea cartilor, a nesfarsitelor discutii intelectuale, pasionat de marile intamplari ale istoriei, de sensul lor si inconjurat de membrii familiei sale, carturari autentici, care ii insufla dorinta de cunoastere.

Inzestrat cu o imaginatie debordanta, Amos transfigureaza intamplarile istoriei, al caror martor implicat este, intr-o saga incitanta, evenimentele pastrand dramatismul perceput de copilul a carui sensibilitate contrasteaza puternic cu neverosimilul celei mai tulburi perioade din istoria lumii.

Scene de viata campestra

Tel Ilan a fost intemeiat de colonisti cu un veac in urma. Un secol de istorie comuna cimenteaza o comunitate si creeaza echilibru, daca nu chiar armonie. De la o vreme insa, in acest microcosmos survin mici schimbari.

In cele opt povestiri care alcatuiesc volumul, drumurile si destinele personajelor se intalnesc, intretesand o naratiune de complexitate romanesca. Amos Oz aduce la lumina dramele si sperantele unei umanitati in ale carei trasaturi ne recunoastem fiecare chipul.

Sa nu pronunti: noapte

In vara lui 1989, in plin desert, in oraselul Tel Keidar, povestea de dragoste dintre Teo, un inginer sexagenar, si Noa, o mai tanara profesoara, se dezintegreaza incet.

Moartea unui elev in circumstante ciudate pune toata comunitatea in alerta. Sosirea tatalui, care, in memoria fiului sau, o convinge pe Noa sa se ocupe de construirea unu institut pentru ingrijirea adolescentilor drogati, starneste suspiciune.

Cu o profunda intelegere a fiintei umane, Amos Oz scrie o istorie amara si tandra despre ambitii frustrate si iubiri neimplinite, intr-un roman dens, cu oaze de poezie si de ironie fina.

Odihna desavarsita

Au trecut douazeci de ani de cand Israelul, tara smulsa din ghearele desertului de vizionarii veniti din toate colturile Europei la inceputul secolului XX, si-a declarat independenta.

In timp ce Iolek Lifshitz incearca sa-si tina fiii aproape, in kibbutzul Granot, acestia cauta sa evadeze cu orice pret. Fiul cel mic, Amos, alege o cariera militara in locul celei de agricultor , iar fiul cel mare, Ionatan, prizonierul unei casnicii nefericite cu o frumoasa femeie lunatica, ce incearca zadarnic sa aiba un copil, fuge din kibbutz cu gandul de a trece granita, in Iordania, atras de mirajul orasului sapat in stanca, Petra.

Inainte de a pleca isi incredinteaza sotia unui imigrant rus nou-venit, Azaria Ghitlin, personaj extrem de pitoresc. Intrarea in scena a acestuia pare sa promita odihna ravnita de toti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea