De prin lume adunate

#turism #Pestera Topolnita #pesteri romania

Ce vizitam azi: Pestera Topolnita

Daca mergi in excursie in judetul Mehedinti, nu rata o vizita la Topolnita. Este una dintre cele mai mai spectaculoase din Romania, cu formatiuni unice in lume. este rezervatie speologica, declarata monument al naturii.Ce vezi la Pestera Topolnita

Pestera Topolnitei, situata in apropierea schitului cu acelasi nume, se afla in partea centrala a Podisului Mehedinti, intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 de kilometri de Turnu . Apele Topolnitei adunate in subteran au strapuns muntele si au format galerii gigantice, extrem de spectaculoase.

Pestera are o lungime de aproape 11000 de metri. Este a doua ca marime din tara, dupa , si a 17-a din lume. Galeriile sunt dispuse pe cinci etaje, dintre care Galeria Racovita este cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati.

In galerii, cu sali uriase si cascade de apa, se intalnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Marele dom stalagnitic, Lacul de Clestar. La usa de la iesire a pesterii cresc exemplarele de , monument al naturii.

Galeriile pesterii Topolnita sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersectia carora se afla sali uriase, unde se gasesc numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase. Este o pestera gigant, cu o retea de galerii de fosile, subfosile si active.Formatiuni fosiliere unice in lume

Raul Topolnita patrunde in subteran prin gura Prosacului si iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovita, cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati, are 1.570 de metri. In Pestera Topolnita s-au descoperit urme umane inca din neolitic.

Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formatiuni fosiliere unice in lume. Este o pestera calda, cu temperaturi intre 8,2 si 10,8 grade Celsius.

Pestera este valoroasa si datorita speleotermelor imense, cavernamentului gigantic, cursului subteran de apa, faunei subterane si coloniei de lilieci. Aceasta pestera adaposteste numeroase lacuri, formatiuni impresionante de stalactite si stalagmite, insotite de o mare diversitate de forme si culori din calcit, abisuri nebanuite, labirinturi, torenti, sectoare subacvatice si cascade.

Pestera Topolnitei este deschisa cateva ore pe an, in timpul sarbatorii care ii poarta numele. In restul anului poate fi vizitata doar cu Aprobarea Academiei Romane.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului