De prin lume adunate

#cluj-napoca #parcul etnografic #parcul etnografic national #Romulus Vuia

Ce vizitam azi: Parcul Etnografic National "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca

" " din Cluj Napoca este primul muzeu etnografic in aer liber din Romania. Parcul face parte din Muzeul Etnografic al Transilvaniei .

Este amplasat langa Padurea Hoia, pe continuarea dealului ce incepe cu Cluj din centrul orasului.

Parcul National Etnografic " Romulus Vuia " a fost fondat in anul 1929 si poarta numele primului director si fondator, profesorul Romulus Vuia.

Ideea construirea acestui parc a pornit de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, in care expunerea pavilionara si cea in aer liber sa se completeze reciproc. Muzeul era conceput si ca o unitate economica in care gospodariile urmau sa fie locuite, efectiv, de catre familii reprezentative pentru zonele de provenienta.

In perioada 1929-1940 au fost transferate in urmatoarele constructii: Casa din Vidra (1929), o stana din Poiana Sibiului impreuna cu ciobanul si 75 de oi (1930), Troita din Lupsa (1931), Gospodaria din Telciu (1932) - donatia locuitorilor comunei Telciu si Sura maghiara din Stana (1936).

In paralel, au fost intreprinse formalitatile in vederea transferarii urmatoarelor obiective: Casa olarului Moise Terme din Leheceni (Bihor), Gospodaria nr. 397 din Poiana Sibiului, Gospodariile din Arieseni (Muntii Apuseni), Pestera (zona Bran), Biserica de lemn din Fildu de Sus (1727), donata in 1924 de catre comunitatea sateasca si cea din Negrilesti.

In urma Dictatului de la Viena (30 august 1940), Muzeul Etnografic si Parcul National se refugiaza la Sibiu, unde functioneaza pana in iulie 1945 cand personalul si patrimoniul revin la Cluj. Din toate constructiile, existente anterior razboiului in Parcul Etnografic , numai casa de la Vidra a supravietuit.

In 1956, Teodor Onisor si Valer Butura au restructurat planul tematic al parcului in patru sectoare tematice: "Instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti", "Tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitectura populara", "Sectorul (plante traditionale, constructii agricole din hotar)", "Sectorul etnozoologic" (cresterea animalelor, constructii pastorale din hotarul satelor).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea