Muzeul Municipiului Bucuresti, cunoscut bucurestenilor sub numele de palatul Sutu , a fost unul dintre cele mai luxoase si exclusiviste locuri ale capitalei secolului XIX. Cladire impunatoare pentru vremurile sale, Palatul sutu adapostea comori interzise omului de rand: pasari exotice, candelabre impozante si obiecte pretioase de Murano.
Mic istoric
Povestea palatului Sutu incepe odata cu casatoria lui Costache Sutu cu Ruxandra Racovita in 1816. Drept zestre, Ruxandra aduce sotului proprietatea din fata bisericii Coltea, pe care ulterior, in anii 1833-1835, Costache va ridica edificiul care-i va nemuri numele.
Palatul Sutu a fost construit intre anii 1833 - 1835, la comanda postelnicului Costache Sutu, de catre arhitectii vienezi Johan Veit si Konrad Schwink. Palatul este construit in stil neogotic, cu etaj si mai multe incaperi, cu patru turnuri de fiecare parte a cladirii. Renumitul sculptor Karl Stork realizeaza scara monumentala din hol si aduce un obiect de decor inedit pentru acele vremuri: o oglinda de Murano.
La acea vreme, palatul avea si o gradina extravaganta, cu multe flori, iarba si decorata cu pitici de portelan. Vasta gradina era populata si cu pasari rare, precum pauni, fazani sau pelicani. In gradina exista si o fantana arteziana. De-a lungul timpului, palatul este infrumusetat cu diverse obiecte de decor sau mobilier. Astfel, in 1836, Sutu comanda executarea unui policandru impresionant din alama.
Palatul Sutu cunoaste adevarata stralucire pe vremea lui Grigore Sutu care, alaturi de sotia sa, organizeaza unele dintre cele mai rafinate si elegante petreceri ale timpurilor.
De-a lungul timpului, palatul are mai multe intrebuintari. Este pe rand sediul Primariei Municipiului Bucuresti, sediul Bancii Chrissovelony, al Casei de Economii si Consemnatiuni si al Institutului de Constructii. In perioada 1956-1958, cladirea este restaurata si i se reda forma initiala de la 1835.
Pe data de 23 ianuarie 1959, la Palatul Sutu este inaugurat Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.
Familia Sutu
Familia Sutu, originara din Epir, Grecia, isi face aparitia pe pamant romanesc in prima jumatate a secolului XVIII si se implica activ in viata sociala si politica a acelor vremuri. Costache Sutu este personajul cel mai pregnant al familiei Sutu. La 21 de ani devine postelnic al Moldovei, apoi ocupa si alte functii importante: presedinte al Curtii de Apel din Bucuresti in 1836 si ministru al Dreptatii in 1850.
Costache Sutu se casatorise de tanar cu Ruxandra Racovita cu care are cinci copii, patru fete si un baiat. Boierul are insa si o amanta, Elisa Orbescu cu care are tot patru fete si un baiat. Grigore Sutu, singurul fiu legitim al lui Costache, devine mostenitorul unei averi impresionante: palatul Sutu, proprietati in tara si strainatate si multe alte mosii.
Grigore Sutu se casatoreste cu Irina Hagi Moscu, fiica unui bancher, chiar daca este indragostit nebuneste de sora acesteia, Ecaterina. Casatoria lor este insa una de succes, in ciuda faptului ca sunt subiectul de barfa al protipendadei acelei vremi. Sursa barfelor era aspectul lor fizic si comportamental total diferit: el era mic si gras, iar ea inalta si slaba. In aceea vreme erau porecliti Turcul si Camila.
Familia Sutu era o familie extrem de instarita, iar casa lor era mereu deschisa pentru baluri si petreceri. Ziua onomastica a lui Sutu era un eveniment monden asteptat de bucurestenii din lumea buna.
Dupa moartea celor doi, intreaga avere trece in patrimoniul nepotului familiei Sutu, Constantin Sutu. In anii urmatori, intreaga avere a familiei Sutu trece in patrimoniul mai multor mostenitori, insa epoca de glorie si stralucire a acestei faimoase familii apune.
Muzeul Municipiului Bucuresti
Muzeul Municipiului Bucuresti a fost inaugurat la 23 ianuarie 1959, cand s-a sarbatorit centenarul Unirii Principatelor. Patrimoniul muzeului numara aproape 400.000 de piese provenite din descoperiri arheologice, donatii si achizitii, iar salile existente in jurul marelui hol gazduiesc expozitii temporare, intalniri stiintifice si literare, precum si o biblioteca.
Muzeul adaposte o colectie impresionanta de documente, harti, planuri, fotografii, costume, armura, obiecte de arta decorativa, religioasa, plastica, sculptura si arheologie. Tot la Palatul Sutu exista si o colectie de tablouri de arta romaneasca si universala.
Date memorabile ale Bucurestiului:
- 1857 orasul Bucuresti este prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant
- in 1860 iau fiinta gimnaziile Gheorghe Lazar si Matei Basarab si sunt realizate primele pavaje cu piatra cubica, pe strazile Smardan si 30 Decembrie
- in 1866 ia fiinta Societatea literara romana, viitoarea Academie Romana
- in 1868 are loc primul concert al Societatii Filarmonice din Bucuresti
- in 1869 are loc inaugurarea primei gari de cale ferata a Bucurestilor, la Filaret
- in 1871 se infiinteaza prima linie de tramvai cu cai, pe traseul Gara de Nord - Piata Sf. Gheorghe - Obor
- in 1882 Palatul Regal, Teatrul National si gradina Cismigiu sunt iluminate cu electricitate
- in 1896 se infiinteaza prima linie de tramvai electrica si primul cinematograf
Unde se afla si cand se poate vizita
Muzeul Municipiului Bucuresti se afla pe bulevardul I.C. Bratianu, la numarul 2 si poate fi vizitat de miercuri pana duminica, intre orele 10-18. Pretul unui bilet este de 7 lei integral si 3 lei redus pentru elevi, studenti si pensionari.