De prin lume adunate

#ce vizitam azi #palatul stirbei #familia stirbei #bucuresti #muzeu

Ce vizitam azi: Palatul Stirbei din Bucuresti

De multe ori, in perindarile mele pe Calea Victoriei, m-am intrebat care este istoria cladirii impozante din apropierea Teatrului Act si ce reprezinta ea. Lumea pare sa fi uitat insa de una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului de altadata, care acum se afla intr-o stare avansata de degradare.

O fila de istorie

Palatul Stirbei a fost construit in 1835 de arhitectul Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbei, mare logofat. Constructia este realizata in stilul neoclasic, la mare moda in aceea perioada in Franta. In timpul domniei sale, din anii 1849 - 1856, Barbu Stirbei a folosit acest palat ca resedinta domneasca. In anul 1852, palatul este restaurat de arhitectii Xavier Villacrosse si Moritz Von Ott.

In anul 1882, Alexandru Stirbei, fiul domnitorului, schimba fatada palatului dinspre Calea Victoriei. In aceasta perioada este construit turnul si etajul cu cariatidele, realizate de arhitectul Friederic Hartmann .

Palatul Stirbei era conoscut de protipendata secolului al XIX-lea pentru balurile care se oragnizau aici. La aceste baluri erau invitate personalitati de marca ale epocii, politicieni, oameni de stat sau negustori celebri. Balurile de la Palatul Stirbei erau caracterizate drept cele mai selecte evenimente ale sezonului.

Parcul era impodobit cu cascade, grote, iar interiorul palatului era mobilat cu lux. Plafoanele erau pictate, iar sobele erau aduse de la Viena si din Lombardia.

Palatul Stirbei a ramas in posesia familiei Stirbei pana in anul 1948, atunci cand a inceput nationalizarea, iar palatul si toate anexele sale au intrat in patrimoniul Intreprinderii de industrializare a vinului. De-a lungul timpului, palatul sufera numeroase deteriorari.

Intre anii 1954 - 1977, palatul gazduieste Muzeul de Arta Populara, iar la inceputul anilor '80 se deschide Muzeul Ceramicii si Sticlei, care functioneaza pana in anul 1994.

In perioada sa de glorie, Palatul Stirbei avea si o gradina luxurianta, grajduri si multe alte anexe, realizate in acelasi stil neoclasic. Palatul impresiona si prin pivnitele pe care le avea. Subsolul boltit era folosit pentru depozitarea vinului de pe podgoriile familiei Stirbei. Productia si comercializarea vinului a fost una dintre activitatile economice ale familiei Stirbei.

Muzeul Ceramicii si Sticlei

Muzeul Ceramicii si Sticlei a fost inaugurat in 1985 si a fost adapostit in palatul de ceremonii al domnitorului Barbu Stirbei. Tematica muzeului reliefa virtutile artistice ale prelucrarii lutului si facea o trecere prin toate etapele prelucrarii acestui material: vesela de uz casnic, sticlarie si portelanuri. In anul 1988, in acest muzeu are loc si prima editie a Salonului anual de sticlarie si ceramica.

Unde se afla Palatul Stirbei

Palatul Stirbei se afla pe Calea Victoriei, la numarul 107. In prezent, palatul se afla intr-o stare avansata de degradare, iar situatia sa este contestata de mai multe parti. Daca te plimbi insa pe Calea Victoriei, nu trebuie sa ratezi acest obiectiv istoric al Bucurestiului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea