De prin lume adunate

#ce vizitam azi #palatul cantacuzino #muzeu #george enescu #casa memoriala #maria rossetti

Ce vizitam azi: Palatul Cantacuzino

Casa cu Lei, palatul cantacuzino sau Muzeul George Enescu acestea sunt titulaturile prin care este cunoscuta somptuoasa cladire de pe Calea Victoriei. Vioara Guarnieri, masca mortuara si mulajul mainilor compozitorului Geroge Enescu sunt cateva dintre atractiile Palatului Cantacuzino .

O fila de istorie

Palatul Cantacuzino a fost construit intre anii 1898 - 1903 dupa proiectele arhitectului I. D. Berindei, intr-un stil ce imbina academismul francez cu rococo si accente de Art Nouveau. Decoratiunile interioare au fost realizate de G.D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu si Arthur Verona, iar sculpturile de Fr. Storck si Emil Wilhelm Becker. Palatului Cantacuzino ramane in istorie pentru momentul de la 1913, cand s-a semnat Pacea de la Bucuresti, decretul prin care se incheia cel de-al doilea razboi balcanic.

Palatul a fost construit pentru omul politic, Gheorghe Grigore Cantacuzino. In perioada in care era membru al lojei masonice "Sages d'Heliopolis" a participat activ la coalitia politica care a dus la indepartarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea Romaniei. A fost ales in numeroase randuri deputat si senator in Parlamentul Romaniei, iar in perioada aprilie 1869 - ianuarie 1970 a fost primar ala Bucurestiului. A detinut in doua randuri functia de ministru de Interne si pe cea de presedinte al Consiliului de Ministri. Dupa moartea lui Lascar Catargiu a devenit seful Partidului Conservator. Datorita averii sale colosale,  Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost supranumit "Nababul".

Palatul Cantacuzino era recunoscut in Bucurestiul de altadata pentru petrecerile si balurile somptuoase pe care fiul Nababului, Mihail Cantacuzino si sotia acestuia, Maruca Rosetti le organizau. Seratele si auditiile muzicale de la palat erau frecventate de nume sonore din aristocratia romana si straina.

Dupa moartea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino averea acestuia intra in posesia fiului sau. Mihail Cantacuzino se stinge din viata prematur, in 1929 si ii lasa intreaga avere sotiei sale. Aceasta se casatoreste mult mai tarziu, in decembrie 1939, cu George Enescu. Cuplu a locuit in casa din spatele palatului, destinata initial administratiei cladirii. In prezent, aceasta constructie a devenit Casa Memoraiala George Enescu. Dupa moartea lui George Enescu in 1955, Maria Rossetti lasa prin testament palatul si cladirile anexe muzeului dedicat memoriei marelui compozitor. Din anul 1956, in Palatul Cantacuzino functioneaza Muzeul George Enescu.

Muzeul George Enescu

La Muzeul Enescu sunt expuse documente si obiecte personale ale muzicianului. Aici vei putea vedea vioara pe care Enescu a primit-o cadou la varsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome si medalii, fotografii, manuscrise, documente diverse, desene, busturi, instrumente muzicale , fracul si costumul de academician al Academiei Romane, masca mortuara si mulajul mainilor artistului.

Tot aici vei mai putea admira si piese de mobilier care au apartinut compozitorului, portretul tatalui compozitorului realizat in acuarela de George Enescu, picturile si vitraliile cu tematica muzicala si fotografii de la ceremonia funebra si de la mormantul compozitorului din cimitirul Pierre-Lachaise, din Paris.

Palatul Cantacuzino in Patrimoniul European

Pe 9 mai 2007, de Ziua Europei, Palatul Cantacuzino din Capitala a intrat oficial in lista monumentelor din Patrimoniul European. In lista Patrimoniului European au mai fost incluse Ateneul Roman, Calea Eroilor din Targu-Jiu si Cetatea Histria. Palatul Cantacuzino a fost declarat monument de arhitectura si este compus din patru nivele: subsol, parter si doua etaje. Elementul dominant al constructiei este intrarea cu trepte ample, strajuita de doi lei din piatra si copertina in forma de scoica.

Unde se afla si cand putem vizita palatul

Palatul Cantacuzino si Muzeul George Enescu se afla pe Calea Victoriei, la numarul 141. Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 17.00, iar intrarea este libera in prima miercuri din luna. Un bilet costa 4 lei. Pentru concertele sustinute la Palatul Cantacuzino, tariful este de 5 lei. Pliantele sunt gratuite, iar pozatul sau filmatul sunt interzise.

La Palatul Cantacuzino au loc numeroase evenimente cultural, precum lansari de carte, concerte de muzica clasica sau colinde.

Mai citeste si: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea