De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeul zambaccian #muzeu #expozitie #pictura #sculptura

Ce vizitam azi: Muzeul Zambaccian

Daca intr-o zi ploioasa de octombrie nu ai ce face si simti nevoia de a vedea ceva frumos, noi te invitam la o vizita la din Bucuresti. Aici vei descoperi o alta lume, plina de farmec si parfum aristocratic.

Mic istoric

Casa lui Krikor a fost proiectata de arhitectul C.D. Calin in 1942. Cladirea a fost conceputa in asa fel incat sa fie si spatiu de locuit, dar si expozitional pentru operele de arta pe care Krikor H. Zambaccian le colectiona. Inca de la constructia sa, casa era deschisa o data pe saptamana pentru publicul iubitor de arta. Muzeul a fost inaugurat la 1 martie 1947, iar in 1957, cladirea a fost extinsa pentru a largi spatiul de expunere al operelor de arta. Krikor Zambaccian a donat colectia sa de arta statului in trei etape: in 1947, 1957 si in 1962, la moartea sa. Singura conditie pe care a impus-o proprietarul era ca sediul muzeului sa ramana acelasi.

Dupa cutremurul din 1977, guvernul comunist a mutat colectiile de arta de la Muzeul Zambaccian la Muzeul Colectiilor de Arta. Acest era format din colectiile a mai multe muzee mici si din colectii particulare expropriate. Colectia Zambaccian a ramas in cadrul Muzeului Colectiilor de Arta pana in 1990. In anul 1992 muzeul Zambaccian a fost redeschis si o mare parte din obiectele de arta s-au intors, iar alta parte a fost pierduta. La inceputul anului 2008, muzeul a fost inchis pentru renovare. Cladirea a fost consolidata, iar spatiul de expunere a fost marit. In septembrie 2008 a fost redeschis publicului, intr-o noua formula expozitionala.

Cine a fost Krikor H. Zambaccian

Krikor H. Zambaccian s- a nascut in 1889, intr-o familie de origine armeana stabilita la Constanta. A fost un colectionar, critic de arta si un adevarat Mecena al vremurilor sale. El a urmat cursurile Institutelor superioare de comert din Anvers si Paris si i-a cunoscut pe Matisse, Dufy, Derain si Bonnard.

El a alcatuit de-a lungul intregii sale vieti una dintre cele mai bogate si valoroase colectii de arta din Romania. Colectia cuprindea obiecte de pictura, sculptura, grafica si mobilier. Zambaccian descoperea si lansa pictori si sculptori, achizitiona cele mai valoroase opere ale multora dintre ei si deseori dadea comenzi speciale unor artisti aflati la inceputul carierei, artisti al caror talent il aprecia in mod deosebit, precum Alexandru Padina, , Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Horia Damian. Sculpturi de Brancusi, Paciurea, Milita Petrascu, Oscar Han si Cornel Medrea intregesc expunerea.

Zambaccian s-a dedicat pana in ultima clipa a vietii sale imbogatirii colectiei sale de arta si nu ezita sa faca actiuni riscante in a-si atinge scopul. Celebra este permanenta cu un alt colectionar din Bucuresti, dr. Dona, si mai ales episodul in care cei doi colectionari au vrut sa achizitioneze autoportretul lui Theodor Pallady.

Theodor Pallady era un pictor arogant si aristocrat si cerea preturi foarte mari pentru lucrarile sale. Cand vroia sa vanda un tablou, trimitea cate o scrisoare celor interesati si le spunea ca va vinde tabloul celui care ajunge primul la Paris. Zambaccian si Dona au plecat imediat dupa ce au primit scrisoarea, insa Dona a facut imprudenta de a merge intai la hotel, in timp ce Zambaccian s-a dus direct la atelierul lui Pallady si a achizitionat tabloul.

Krikor H. Zambaccian avea un simt artistic desavarsit si simtea imediat un potential talent. La acea vreme se spunea ca daca o lucrare de arta era cumparata de Zambaccian era intr-adevar de valoare.

Ce vedem la Muzeul Zambaccian

Colectia muzeului Zambaccian se remarca prin calitatea exceptionala a lucrarilor de arta romaneasca care reflecta gustul desavarsit al colectionarului. Operele prezentate alcatuiesc o veritabila istorie a picturii romanesti moderne in capodopere. Sunt prezente lucrari de varf ale maestrilor secolului al XIX-lea sau de la inceputul secolului al XX-lea.

Piesele din colectie includ lucrari ale pictorilor romani si ale pictorilor francezi, precum si piese ale altor doi pictori care au lucrat in Franta: Pablo Picasso si Alfred Sisley. Muzeul gazduieste si opere ale sculptorilor Constantin Brancusi, Cornel Medrea, Milita Patrascu, Dimitrie Paciurea si Frederic Storck. Muzeul Zambaccian este constituit din 310 lucrari care includ picturi, lucrari de grafica, sculpturi si piese de mobilier.

In prezent sunt prezentate 19 panze apartinand maestrilor scolii franceze: Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet, Laprade si Campigli. In patrimoniul muzeului K. H. Zambaccian se afla picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Jean Al. Steriadi , Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu , Horia Damian, Alexandru Padina si Ion Tuculescu.

Unde se afla si cand se poate vizita

Muzeul Zambaccian se afla pe strada Muzeul Zambaccian, la numarul 21A. Este deschis in zilele de luni, marti, miercuri, sambata si duminica, intre orele 11 - 19 in lunile mai - septembrie si intre 10 - 18 in lunile octombrie - aprilie. Mai multe detalii obtii la numarul de telefon 021. 230.19.20.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea