De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeul de istorie #muzeu #expozitie

Ce vizitam azi: Muzeul National de Istorie

Closca cu puii de aur si o copie dupa Columna lui Traian de la Roma sunt doar doua dintre atractiile muzeului de istorie din Bucuresti. Pe langa documentele istorice, aici ai ocazia sa vezi si statuete si vase zoomorfe, pietre de morminte si multe podoabe de aur. Daca vrei sa pleci impresionat de la muzeu, atunci trebuie sa vizitezi si coltul unde sunt expuse documente sau obiecte ce au apartinut detinutilor politici si atesta suferintele pe care le-au indurat.

Mic istoric

Pe locul unde se afla acum Muzeul de Istorie al Romaniei, la inceputul secolului XVII exista hanul Constantin Voda, construit de domnitorul Constantin Brancoveanu. In anul 1847 hanul este distrus intr-un incediu care a cuprins o mare parte din oras, iar in 1862 este demolat. Pe locul fostului han domnesc urma sa se construiaca Palatul Postelor. Cladirea a fost construita in anul 1894, iar inaugurarea sa a avut loc in 1900.

Palatul Postelor a fost realizat dupa planurile arhitectului Alexandru Savulescu si era conceput in stil neoclasic. Palatul avea o fatada principala cu trepte si portic sustinut de zece coloane dorice. Pe cele doua extremitati ale palatului erau inaltate cupole. Pana in anul 1970, in aceasta cladirea a functionat Posta Centrala a Bucurestiului. In acelasi an au inceput lucrarile de renovare si de amenajare a muzeului.

In prezent, Muzeul National de Istorie dispune de 60 de sali de expozitie. Multe dintre exponatele muzeului provin si de la fostul muzeu de antichitati.

Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie al Romaniei a fost inaugurat in 1970 si este primul muzeu de arheologie si istorie din tara. Aici se gasesc cele mai cunoscute tezaure ale Romaniei. Cele mai pretioase sunt cele din metal. Tot aici se gasesc si alte piese de valoare arheologica si istorica.

Muzeul este un monument istoric si prezinta istoria Romaniei din paleolitic pana in epoca moderna. Departamentele principale ale muzeului sunt: arheologie preistorica, dacica, greaca, romana si medievala, istorie, numismatica , Tezaurul national, lapidarium, laboratoare de restaurare si biblioteca. Colectiile principale ale muzeului sunt cele de arheologie, istorie, documente si tiparituri, arme, bijuterii si alte obiecte ale Casei Regale, carte veche, numismatica si filatelie. Numarul total al exponatelor este de peste 670.000 de piese.

Cladirea muzeului a trecut prin mai multe incercari. Cutremurul din 1977 a produs pagube insemnare si multe obiecte din patrimoniu au fost distruse. In anii '80 situatia muzeului este critica. Expozitiile permanente ale muzeului reflectau expresia partidului comunist si cele mai multe sali ale cladirii au fost dedicate Tovarasului. In anii 90 muzeul cunoaste o noua deschidere si organizeaza numeroase expozitii atat in tara cat si in strainatate.

Muzeul National de Istorie este alcatuit din 60 de sali exponate valoroase, care aduc in prim plan istoria romanilor. Epoca paleolitica, cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca sunt cateva dintre evenimentele majore ale istoriei care se regasesc in muzeu. Printre exponatele care fac senazatie in muzeu se numara Closca cu puii de aur si o copie a Columnei lui Traian.

In prezent, in muzeu se pot vizita doar expozitiile permanente Tezaur si Columna lui Traian, Lapidariumul si expozitiile temporare din holul central al cladirii. In holul central al muzeului au loc fracvent diverse expozitii si evenimente culturale interactive.

Unde se afla si cand putem vizita

Muzeul National de Istorie se afla pe Calea Victoriei, la numarul 12 si este deschis de miercuri pana duminica, intre orele 10-18 (vara) si 9-17 (iarna). Pretul unui bilet este de 7 lei integral si 2 lei redus pentru elevi, studenti si pensionari. Taxa pentru fotografiere este de 20 de lei, iar pentru filmat de 50 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea