De prin lume adunate

#muzee #cluj #muzeul de farmacie

Ce vizitam azi: Muzeul de Farmacie din Cluj

Ochi de rac, pulbere de corali, asfalt din Siria, instrumente din secolul XVII sau fresce farmaceutice realizate in stil baroc sunt doar cateva dintre atractiile Muzeului de farmacie din Cluj. Unic in Romania, dar si in Europa, muzeul atrage anual mii de vizitatori care descopera aici o lume misterioasa.

Prima farmacie din Cluj

Casa Hintz, cunoscuta si sub numele de Casa Mauksh - Hintz, este cladirea in care a fost deschisa in anul 1573 prima farmacie din Cluj si a patra din Romania. Farmacia "La Sfantu Gheorghe" a fost infiintata de o familie de sasi si a functionat timp de 400 de ani, pana in anul 1949.

In anul 1954 a fost infiintat muzeul de farmacie care cuprinde colectia de obiecte farmaceutice transilvanene care a apartinut profesorului Iuliu Orient.

Ce poti vedea la Muzeul de Farmacie

Colectia muzeului este expusa in trei incaperi din vechea farmacie si in doua laboratoare medievale situate la subsol. In aceste laboratoare se gasesc unelte specifice de preparare a medicamentelor.

La Muzeul de Farmacie din Cluj sunt expuse peste 3000 de obiecte. Printre acestea se numara vase de faianta si sticla, prese, cantare, instrumente de laborator, mobilier vechi , medicamente, retete, sigilii ale farmaciilor medievale. Pe tavanul biroului sunt pastrate fresce originale cu simboluri famaceutice, care dateaza din secolul al XVIII-lea.

Aceste fresce, realizate in stil baroc, au fost comandate de farmacistul Tobias Mausksch, iar pictura murala reprezinta arborele vietii inconjurat de cei doi serpi ai lui Esculapt si un cocor cu o piatra intre gheare. Alte panouri ii reprezinta pa medicul grec Hipocrate si pe Minerva, zeita intelepciunii.

Camera de materiale contine peste 200 de vase din lemn, din secolele XVII-XIX. In aceste vase erau pastrate pulberile rezultate din plante, minerale sau surse animale.

Printre exponatele muzeului se numara si o serie de ustensile de farmacie: distilator pentru obtinerea alcoolului, recipiente pentru topirea substantelor, castroane pentru prepararea la cald a medicamentelor, presa pentru sucuri medicinale sau instrumente pentru obtinerea tabletelor si supozitoarelor.

La muzeu ai ocazia sa descoperi si o serie de exponate inedite: cateva medicamente bizare, folosite de farmacistii din vechime: ochi de rac, pulbere de corali sau asfalt din Siria.

Unde se afla Muzeul de Farmacie

Muzeul de Farmacie se afla in Piata Unirii, la numarul 28. Se poate vizita de marti pana duminica intre orele 10.00 - 16.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea