De prin lume adunate

#timp liber #muzee #muzeu #muzeul de arta prahova

Ce vizitam azi: Muzeul de Arta din Prahova

Muzeul de Arta din Prahova este unul dintre cele mai frumoase obiective care merita vizitate atunci cand ajungi in orasul Ploiesti.

Gazduit intr-o cladire monument istoric , muzeul detine valoroase picturi, sculpturi si lucrari apartinand genului graficii.

Istoric

Muzeul de Arta Ploiesti isi are originea in Pinacoteca Municipiului Ploiesti, infiintata in noiembrie 1931 la initiativa unor oameni de vaza ai orasului Ploiesti: politicianul si colectionarul de arta Ion Ionescu-Quintus, istoricul Dumitru Munteanu-Ramnic si arhitectul Toma T. Socolescu.

Pinacoteca Municipiului Ploiesti isi suspenda activitatea in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se va reinfiinta insa in anul 1955 sub denumirea Muzeul de Arta Ploiesti.

Incepand cu anul 1969, muzeul primeste un nou sediu, Palatul "Ghita Ionescu", din Bulevardul Independentei nr.1, aceeasi cladire in care a functionat ani buni Prefectura Judetului Prahova.

Consiliul Judetean Prahova, forul tutelar al Muzeului Judetean de Arta Prahova, din care fac parte Muzeul de Arta Ploiesti si Muzeul Memorial " Nicolae Grigorescu " Campina, emite in anul 2005 o hotarare prin care institutia primeste denumirea de Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus", in onoarea celui mai important ctitor al sau.

Patrimoniu

In principal, patrimoniul muzeului este alcatuit din arta romaneasca moderna si contemporana (secolele 19-20), fiind structurat pe colectii: sculptura, pictura, grafica si arta decorativa.

Colectia de pictura a Muzeului Judetean de Arta Prahova este una impresionanta. Sunt expuse cele mai valorioase lucrari semnate de Nicolae Polcovnicul, Josef August Schoefft, Niccolo Livaditti, Constantin Daniel Rosenthal, Ion Negulici, Constantin Lecca, Misu Popp, Gheorghe Tattares si Theodor Aman

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este, de asemenea, bine reprezentat in colectia muzeului. Dintre lucrarile lui se detaseaza "Cap de taranca" si "Marina". Mai sunt expuse picturi realizate de Ion Andreescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu , Ion Tuculescu, Ion Pacea.

Un alt domeniu bine reprezentat este cel al graficii. Printre piesele de rezistenta merita mentionate 20 de desene pe calc, cu motive dobrogene, semnate de Tonitza, dar si desene si crochiuri realizate de Steriadi.

Artele decorative sunt reprezentate prin lucrari de arta contemporana din ceramica si sticla, o colectie de icoane pe sticla din secolul al XIX-lea, precum si prin valoroasa colectie de tapiserie contemporana romaneasca.

Colectia de sculptura cuprinde cele mai importante opere realizate de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Oscar Han, Alexandru Calinescu, Ion Jalea. Constantin Baraschi surprinde vizitatorii muzeului cu doua proiecte de monumente ecvestre inedite care-i reprezinta pe regii Carol I si Ferdinand.

Program

Muzeul de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus" este deschis de marti pana duminica, in intervarul orar 9.00-17.00. Luni este inchis.

Telefoane de contact: 0244 522264 / 0244 511375
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea