De prin lume adunate

#muzeu #expozitie #cfr #tren #muzeul cfr

Ce vizitam azi: Muzeul CFR

este unul dintre cele mai interesante muzee din Bucuresti, un loc unde poti afla lucuri inedite despre istoria cailor ferate din Romania. Tot aici vei gasi si date importante despre unul dintre pionierii cailor ferate, Anghel Saligny.

 

Mic istoric

 

Ideea unui muzeu al cailor ferate a pornit din anul 1924, cand au fost salvate de la casare mai multe locomotive si vagoane vechi. Pana in acel moment, numeroase astfel de zaceau prin diverse depouri ale capitalei. Locomotivele si vagoanele vechi au fost depozitate pentru o perioada in parcul de langa Stadionul Giulesti, loc unde a si luat fiinta, in anul 1939, Muzeul Ceferistilor. Muzeul a fost inaugurat pe 10 iunie 1939, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la deschiderea liniei ferate Bucuresti - Filaret - Giurgiu.

In anul 1953, Muzeul CFR a fost mutat pe Calea Grivitei, in apropiere de Gara de Nord si a fost deschis in anul 1959, cu denumirea de Muzeul Tehnic al Cailor Ferate. Muzeul a fost renovat si redeschis publicului larg in 2008 si dispune de trei sali cu exponate . Colectia muzeului a fost imbogatita de-a lungul timpului cu documente valoroase, machete, fotografii inedite, uniforme sau ceasuri. Multe exponate care apartin Muzeului CFR se afla dispersate in diverse gari sau muzee din tara.

 

Ce vedem la Muzeul CFR

 

La Muzeul CFR din Bucuresti vei avea ocazia sa vezi exponate valoroase si o parte din istoria cailor ferate din tara noastra. Printre exponatele pe care le vei gasi aici, se numara locomotiva cu abur 046 Calugareni, firmanul sultanului Abdul Medjid din 1857, masa de cabinet, cu placa de marmura, care a apartinut inginerului Anghel Saligny, pulverizatorul Gheorghe Cosmovici, injectorul de pacura Theodor Dragu, machete de locomotive cu abur, garnituri de trenuri de epoca, o bicicleta (drezina) care circula pe calea ferata intre cele doua razboaie mondiale, felinare cu gaz originale, teleimprimatorul rapid Hughes, sabii, medalii, uniforme, sepci, ceasuri din toata Europ, piese originale de la vechile locomotive cu abur si multe alte exponate interesante.

 

Lucuri inedite despre caile ferate romane

 

Pe 15 septembrie 1830 a fost inaugurata prima cale ferata din lume, care facea legatura intre Liverpool si Manchester, iar pe 27 octombrie 1831, bursierul Petrache Poenaru a fost primul roman care a mers cu trenul, despre care a notat astfel: "Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului, douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi".

Prima construita pe teritoriul Romaniei a fost inaugurata pe 20 august 1854, pe ruta Oravita-Bazias, si era destinata numai pentru transportul de carbune. Pe 13 septembrie 1872, a fost inaugurata prima cale ferata construita de , pe ruta Buzau - Marasesti.

 

Unde se afla Muzeul CFR

 

Muzeul CFR se afla pe Calea Grivitei, la numarul 193, in apropiere de Gara de Nord. Muzeul se poate vizita de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 - 16.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea