De prin lume adunate

#muzeul brukenthal #muzeul brukenthal sibiu #palatul brukenthal #muzee romania

Ce vizitam azi: Muzeul Brukenthal din Sibiu

palatul brukenthal este unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania. Muzeul Brukenthal din Sibiu este unul dintre cele mai frumoase muzee din Romania, care adaposteste colectii de arta valoroase. A fost deschis publicului in anul 1790, cu trei ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre.
 

Istoricul Muzeului Brukenthal


Palatul Brukenthal din Sibiu a fost construit intre anii 1778 - 1788, ca resedinta oficiala a baronului Samuel von Brukenthal. Palatul adapostea colectiile de arta ale baronului. Constructia palatului a inceput dupa ce Samuel von Brukenthal a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. A ocupat aceasta functie intre anii 1777 si 1787. Palatul a fost realizat dupa modelul palatelor din Viena, construite in stilul Barocului Tarziu.

Samuel von Brukenthal si-a organizat colectiile de arta astfel ca sa poata fi vizitate inca din 1790, cu trei ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre. Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc in anul 1817. Muzeul Brukenthal este astfel cel mai vechi muzeu din Romania. Palatul Brukenthal adaposteste Galeria de Arta si Biblioteca Muzeului National Brukenthal, unde se afla cele mai valoroase colectii de picturi baroce din centrul si estul Europei.

In secolul al XIX-lea, muzeul a incerca sa isi conserve patrimoniului existent si sa largeasca colectiile principale prin intermediul achizitiilor. Muzeul a infiintat si noi colectii, in special de cultura saseasca.
 

Ce poti vedea la Muzeul Brukenthal


Muzeul Brukenthal are in componenta sa Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Vanatoare August von Spiess, Casa Artelor, Galeriile de Arta Contemporana si Casa Albastra. Galeria de arta cuprinde cele doua expozitii de baza, Pinacoteca Brukenthal si Galeria de arta nationala, carora li se adauga, la etajul al II-lea, spatiile destinate expozitiilor temporare.

Pinacoteca Brukenthal, ale carei piese au fost achizitionate de catre baron la Viena, dupa 1750, cuprinde si ilustreaza scolile de pictura flamando-olandeza, italiana, germano-austriaca, franceza si spaniola, din secolele XV - XVIII.

Galeria de Arta Nationala, constituita dupa 1950, cuprinde lucrari de referinta, care ilustreaza istoria artei romanesti din secolele XV - XX si numara peste 3.000 de piese. Cabinetul de stampe, fondat de baronul Samuel von Brukenthal, este cel mai vechi din tara. El detine gravuri din secolele XVI - XVIII, grafica romaneasca moderna si contemporana.

Colectia de arta decorativa cuprinde peste 600 piese de mobilier, cositoare si argintarie medievala, vesminte de cult, lucrate in Italia in secolele XIV - XV, arta decorativa orientala, covoare orientale medievale. Biblioteca contine o colectie de peste 300.000 de volume, colectionate de baronul Brukenthal.

Saloanele baroc pastreaza piese originale ale Palatului: sobele in stil Rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII.
 

Unde se afla Muzeul Brukenthal


Muzeul Brukenthal se afla in Sibiu, in Piata Mare, la numarul 1. Muzeul se viziteza zilnic, de miercuri pana duminica intre orele 10.00 - 18.00.

Pretul unui bilet este 12 lei pentru Palatul Brukenthal, 8 lei pentru Galeria de Arta Romaneasca si 5 lei pentru Galeria de Arta Contemporana.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea