De prin lume adunate

#ce vizitam azi #manastirea antim #antim ivireanul #biserica

Ce vizitam azi: Manastirea Antim

manastirea antim este una dintre cele mai frumoase biserici din capitala si un reper arhitectural pretios. Realizata in anii 1700 de catre ierarhul Antim Ivireanul , manastirea a reusit sa treaca peste testul vremii si al vremurilor de restriste si sa isi pastreze demnitatea.

Mic istoric

Manastirea Antim din capitala a fost ctitorita de ierarhul Antim Ivireanul in perioada 1713-1715. Pe locul unde a fost construita manastirea se afla o biserica din lemn cu hramul Sfantul Nicolae. In aceasta bisercia se pastra Mirul. Manastirea Antim a avut initial forma unei cetati, cu biserica in centru, iar pe laturi se aflau chiliile calugarilor. Fiecare colt al manastirii era strajuit de cate un turn.

Intregul complex manastiresc a fost realizat dupa planurile lui Antim Ivireanul si pastreaza trasaturile arhitecturale tipic brancovenesti. Biserica, chiliile, paraclisul, clopotnita si casele ecumenesti aveau o arhitectura aparte si reprezentau unele dintre cele mai frumoase monumente din Bucurestiul acelor vremuri.

Un insemn particular al acestei manastiri il reprezinta emblema Sfantului Antim: melcul. Aflat deasupra usii de la intrare, sub pisanie, melcul este simbolul credintei si al smereniei si este incadrat de o cununa de lauri si o stea. se pare ca si prima cheie de la usa bisericii a avut aceeasi forma de melc. O alta atractie a acestei manastiri o reprezinta usa de la intrarea in biserica. Realizata din lemn masiv de stejar chiar de carte Antim Ivireanul, usa era simbolul credintei si avea o taina: nimeni nu putea intra in biserica fara sa fie credincios.

Antim Ivireanul este si creatorul sculpturilor din piatra si al picturilor din biserica si paraclis. Ierarhul a realizat si doua icoane: icoana Tuturor Sfintilor si Icoana celor patru sfinti, Alexie, Nicolae, Antim si Agata. Pentru constructia acestei manastiri, ierarhul Antim Ivireanu a investit intreaga sa avere.

Manastirea a fost construita in "mahalaua popii lui Ivasco", in apropiere de Dealul Mitropoliei, iar sfintirea bisericii are loc in anul 1715. La manastirea Antim, ctitorul Antim Ivireanu infiinteaza pentru prima oara in Tara Romaneasca o biblioteca publica de imprumut . Manastirea a fost de-a lungul timpului sediului mai multor institutii. Din 1797 aici a functionat o scoala de preoti, dupa 1836, Seminarul Mitropoliei Ungro-Vlahiei, iar intre anii 1840-1864 aici se aflau Arhivele Statului.

In incinta manastirii a fost construit si Palatul Sfantului Sinod, care a fost mutat cu 25 de metri, ca urmare a unor lucrari in perioada comunista, din anul 1984. Manastirea a suferit numeroase modificari arhitectonice de-a lungul timpului. A fost degradata in timpul cutremurelor si inundatiilor, iar cea mai importanta restaurare a avut loc in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, apoi in anii '50 este renovata de Patriarhul Justinian.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, la 20 iunie 1992, canonizarea ctitorului manastirii, Antim Ivireanul, Mitropolit al Tarii Romanesti (1708-1716), personalitate de inalta moralitate si cultura, fiind inscris in calendar in ziua de 27 septembrie. La sfarsitul anului 1945, in aceasta manastire a luat fiinta cercul Rugul aprins, alcatuit din monahi si intelectuali, avand ca tema de discutii isihasmul. Cercul a fost desfiintat in 1950, multi dintre membri sai fiind condamnati la ani grei de temnita comunista.

Cine a fost Antim Ivireanul

Antim Ivireanul este cel mai de seama ierarh al Tarii Romanesti. Originar din Iviria (Georgia), pe numele de botez Andrei, tanarul este luat rob de turci si adus la Constantinopol. Aici este rascumparat de Patriarhie. Aici invata sculptura in lemn, pictura si broderia, precum si limbile greaca, turca si araba.

Antim Ivireanul este si autorul mai multor Didahii. Acestea reprezinta o colectie de predici folosite la Marile Sarbatori de peste an. Antim Ivireanul este cel care a infiintat prima biblioteca publica in Bucurestiul de astazi. In anii 1690 este adus de Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca, unde invata limbile romana si slavona si mestesugul tiparului.

Ierarhul a avut un rol semnificativ in introducerea limbii romane in sluja bisericeasa si a creat o limba liturgica folosita pana in zilele noastre. Antim Ivireanul este ctitorul manastirii Toti Sfintii din Bucuresti, cunoscuta sub numele de Manastirea Antim. Faptele sale nu au fost insa apreciate in vremurile sale. Un aprig dusman al otomanilor, el a fost inlaturat din scaun de catre domnitorul fanariot , Nicolae Mavrocordat.

Antim Ivireanul a fost inchis si condamnat la exil pe viata in manastirea "Sfanta Ecaterina" din Muntele Sinai . In drum spre locul exilului, a fost ucis de ostasii turci, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungea, dincolo de Adrianopol. Antim Ivireanul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992 si este praznuit in fiecare anĀ  pe data de 27 septembrie.

Muzeul de la manastire

In cadrul Manastirii Antim exista si un muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si o expozitie inchinata vietii si activitatii Mitroplitului Antim Ivireanul. Coletia cuprinde arta brancoveneasca, istoria tiparului si carte veche. Tot aici pot fi vazute si planurile realizate de Antim Ivireanul.

Unde se afla Manastirea Antim

Manastirea Antim se afla pe strada Antim, la numarul 29, la intersectia cu strada Justitiei, In apropiere de Palatul Parlamentului si Mitropolie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea