De prin lume adunate

#unde iesim #cevizitam azi #mita biciclista #bucurestiul interbelic #bucuresti #cladire

Ce vizitam azi: Casa Coanei Mita Biciclista

Subiect de poezioare deocheate, prima femeie din Romania care a mers pe bicicleta si cea care a inventat costumul de baie sumar, Mita Biciclista este un personaj emblematic al epocii interbelice a Bucurestiului. Curtezana celebra si femeie excentrica, Mita a dus o viata extravaganta pana la sfarsitul vietii.

 

Cine a fost Mita Biciclista

 

Cunoscuta mai mult din folclorul urban al Bucurestiului interbelic, Mita Biciclista (1885-1968) a existat in realitate. Pe numele sau adevarat Maria Mihaiescu, Mita Biciclista a fost o femeie frumoasa, curtata de personalitati marcante ale epocii sale. Maria Mihaiescu s-a nascut in 1885, la Ditesti, in judetul Prahova si a cunoscut celebritatea odata cu pasiunea sa pentru biciclete. Daca ai fi trait in Bucuresti pe la 1900, cu siguranta ai fi fost marcat de prezenta unei femei frumoase care la orele pranzului se plimba pe "biticlu" pe Calea Victoriei.

Porecla de Mita Biciclista i-a fost atribuita de ziaristul George Ranetti, redactorul sef al ziarului Furnica. Dezamagit ca diva nu ii acorda atentie si nu raspunde la atentiile sale, ziaristul a cadoristi-o cu o porecla de toata frumusetea, care a stranit multe zambete in crasmele din centrul Bucurestiului.

"Cand aparea pe Calea Victoriei, "aristocratii" de la Capsa, "burghezii" de la Otetelesanu si "boemii" de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica "Mita Biciclista". Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari A la Madame Butterfly", consemneaza Alexandru Predescu in "Vremuri vechi bucurestene".

Mita Biciclista era o femeie foarte frumoasa pentru aceea vreme, avea parul vopsit blond si tuns scurt si cu ochii verzi - albastri. Frumusetea sa nu a trecut neobservata si barbati celebri ai vremii precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si regele ferdinand, care au suspinat dupa dulcea duduita. Regele Ferdinand a mers chiar mai departe si i-a daruit casa de la Piata Amzei care ii poarta numele si acum, iar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de sotie, insa Mita Biciclista l-a refuzat, ramanand fidela iubirii vietii sale, doctorul Nicolae Minovici.

In aceea epoca, Mita Biciclista mai era cunoscuta si drept Mita Cotroceanca, porecla obtinuta in urma presupusei sale legaturi cu regele Ferdinand si a barfelor care circulau la Curtea Regala din Cotroceni.

Mita Biciclista era cunoscuta si pentru viata extravaganta si luxoasa pe care o ducea. La aceea vreme, cucoana detinea o trasura, o masina coupe, servitori din Polonia, manca numai la Athenee Palace si isi vopsea parul la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Mita Biciclista era insa o femeie pretioasa, care le vorbea tuturor cu superioritate.

Dupa o perioada de sedere la Paris, Mita Biciclista a adoptat stilul de viata frantuz si extravagant si le vorbea tuturor in limba franceza, chiar si servitorilor din Plonia care nu intelegeau nimic din ce spunea cucoana. La Paris, Mita Biciclista a dat lovitura la o bataie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alaturi de una din frumoasele parizience si a castigat prin faptul ca pielea de pe biciul de la trasura era impodobita cu flori.

Printre extravagantele Mitei Biciclista se numara si scaldatul in mare, intr-un costum de baie sumar. La aceea vreme, toata lumea se balacea in apa in halat, iar aparitia Mitei in "bikini" era un lucru nemaivazut. Acest fapt a determinat chiar interventia unui sef de post care a somat-o sa iasa imediat din apa. Mita a iesit nervoasa din apa si l-a lovit cu umbrela pe politist, intreband de ce "suiera".

Dupa moartea primul sot, Mita s-a casatorit la mijlocul anilor '40 cu generalul Alexandru Dimitrescu. In acele vremuri au inceput si problemele financiare ale familiei sale. Dupa ce ani de-a randul a trait in lux, Mita inchiriaza o parte din camerele casei, iar ea se muta la mansarda, in fostele dependinte ale casei.

Cu toata acestea, excentrica diva nu renunta la extravagantele sale. In acele vremuri se spunea ca isi trimitea sotul la cersit. Il imbraca in niste haine vechi si ponosite si il trimitea sa ceara bani de la un magazin alimentar de pe strada Mendeleev. Si chiria pe care o percepea locatarilor sai era destul de piperata. Cu banii obtinuti, Mita Biciclista lua cina la Athenee Palace.

 

Casa coanei Mita Biciclista

 

Marturie a luxului in care a locuit Mita Biciclista ramane casa de langa Biserica Amzei din capitala. Cladirea a fost construita in 1910, de arhitectul N.C. Mihaiescu si este declarata astazi monument de arhitectura in stil baroc.

Astazi, daca te vei plimba prin centrul capitalei, pe langa Biserica Amzei sau Ambasada Frantei, vei observa pe colt o casa darapanata, intr-o stare avansata de degradare. Casa mai pastreaza insa farmecul interbelic, cu balcoane si basoreliefuri cu heruvimi, lei si cupidoni. In prezent, casa este locuita de diversi chiriasi care isi asteapta de la o zi la alta ordinul de evacuare. Chiar daca cladirea a fost cumparata de urmasii Mitei, conforma legii, chiriasii mai pot ramane in imobil trei ani de zile.

O alta poveste interesanta legata de aceasta cladirea spune ca Mita Biciclista ar fi fost vecina cu celebra matusa Tamara. Matusa Tamara locuia pe strada Cristian Tell, in apropiere de casa Mitei Biciclista.

 

Unde se afla casa coanei Mita Biciclista?

Daca vrei sa descoperi Bucurestiul si casele sale emblematice, iar povestea Mitei Biciclista ti-a atras atentia, atunci te poti plimba pe strazile din centru si poti vedea ce a mai ramas din casa primei femei din Romania care a mers cu bicicleta. Casa Mitei Biciclista se afla pe strada Biserica Amzei la numarul 9, in apropiere de Piata Amzei si Ambasada Frantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea