De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserici din bucuresti #biserica #bucuresti #biserica franceza #sacre coeur #vladimir ghika

Ce vizitam azi: Biserica Sacre Coeur din Bucuresti

Surghiunuri, torturi macabre si morti violente sunt cateva file din istoria uneia dintre bisericile de rit strain din Bucuresti. Pe strazile din cochetul cartier din spatele Televiziunii Romane se afla Biserica Sacre Coeur , biserica comunitatii franceze. Inchisa de comunisti si lasata in paragina, micuta parohie a reinviat in anii '90.

biserica franceza Sacre Coeur din Bucuresti a fost contrutia in 1930, de catre Monseniorul Vladimir Ghika . Biserica se afla langa Sanatoriul Saint Vincent de Paul, in care activau surorile Congregatiei Fiicele Caritatii Sfantului Vincentiu de Paul. Acestea au fost aduse in tara tot de monseniorul Ghika. Acesta a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghika Voda, care a domnit intre anii 1849 - 1856.

In 1948, surorile Congregatiei au fost obligate de regimul comunist sa paraseasca Romania. Dupa plecarea lor, statul comunist a confiscat cladirile in care acestea activasera. Surorile au apucat totusi sa vanda o parte din proprietati statului francez: capela, un spital, sanatoriul si cladirea in care locuiau.

In 1949 o parte din aceste propritati precum si terenul aferent au fost confiscate de regimul comunist. Singurele care au scapat au fost biserica si casa parohiala care sunt si astazi proprietati ale statului francez. In prezent, in fostele cladiri ale sanatoriului functioneaza Spitalul Endocrinologic C.I. Parhon. Sanatoriul din incinta Bisericii Sacre Coeur a fost primul spital gratuit din Bucuresti.

Dupa instalarea regimului comunist in Romania, Biserica Sacre Coeur a mai activat pana in anul 1957, cand a fost inchisa, iar preotii sai au fost arestati. Lacasul de cult fost redeschis in 1991, la cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti si a credinciosilor din cartier.

In aceea perioada aveau loc in fiecare duminica cate doua Liturghii, in limba romana si in limba franceza. Pe 1 decembrie 1991 a fost reinfiintata si parohia Sacre Coeur, iar in 1992 a fost deschisa si Casa Parohiala. In 1996 au fost realizate lucrari de reparatii si consolidari, pentru ca activitatile pastorale sa se desfasoare in conditii bune.

In prezent, hramul bisericii este "Solemnitatea Preasfintei Inimii a lui Isus", iar comunitatea are in evidenta peste 600 de familii. Comunitatea francofona este alcatuita din credinciosi de limba franceza din diferite tari. De parohie mai apartin si credinciosii straini de limba engleza si de limba araba. Tot dupa 1990, langa Biserica Sacre Coeur a fost ridicata si o statuie a lui Vladimir Ghika.

Monseniorul Vladimir Ghika - martirul

Vladimir Ghika s-a nascut pe 25 decembrie 1873, la Constantinopol. A fost scolit la Paris si la Roma. El renunta la cariera diplomatica in favoarea activitatilor umanitare si se dedica vietii religioase.

La varsta de 50 de ani devine preot si este hirotonisit la Paris dupa care se intoarce si se stabileste definitiv in Romania. Vladimir Ghika devine primul preot roman , biritual, el primind acceptul Papei de a oficia in ritul latin si bizantin.

La instalarea regimului comunist, monseniorul refuza sa paraseasca tara si la scurt timp este arestat. Din cauza corespondetei sale cu vestul, care era interzisa, Vladimir Ghika este condamnat de regimul comunist la 3 ani de inchisoare. Monseniorul se facea vinovat de spionaj in favoarea Vaticanului si de complicitate la crima de inalta tradare.

Vladimir Ghika moare in 1954, la Jilava, la varsta de 80 de ani. In puscariile comuniste, preotul a fost torturat, batjocorit si supus la optzeci de simulari de spanzurare in pielea goala, in semn de umilinta suprema. El a fost si atarnat in chingi metalice electrificate.

Ordinul de arestare si torturare fusese dat de Gheorghe Gheorghiu Dej. In prezent, Congregatia pentru cauzele Sfintilor de la Vatican a inceput procesul de beatificare a martirului Vladimir Ghika.

 

Unde se afla Biserica Sacre Coeur

Biserica Sacre Coeur se afla pe strada Cpt. Demetriade, la numarul 3, langa Institutul Parhon, in apropiere de Statuia Aviatorilor. Biserica este deschisa zilnic, intre orele 8 - 19. Mai multe informatii despre program puteti obtine la numarul de telefon 021.319.70.70.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea