De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica italiana #biserica #slujba

Ce vizitam azi: Biserica Italiana din Bucuresti

bucuresti , pe langa care cu siguranta ati trecut cel putin o data. Aflata in centrul capitalei, pe Bulevardul Magheru , Biserica Italiana atrage prin solemnitate si picturile frumoase din interior. Aici poti merge atat pentru slujbe in limba polona si italiana, dar si pentru concerte de oraga si muzica baroca.
 
 

 

Mic istoric

 

Comunitatea italiana din Bucuresti s-a format la inceputul secolului trecut, cand Regele Carol I incuraja venirea in Romania a mesterilor din tarile apusene. Un mare impact asupra emigrantilor italieni l-a avut si apelul facut de un jurnalist alungat din Italia. Acesta scria articole pentru un ziar italienesc prin care ii indemna pe italieni sa vina in Romania. Iata ce spunea el: "Cetateni italieni, in loc sa traversati oceanul spre America si sa va confruntati cu surpriza ca magnatii sa nu va integreze si sa muriti de foame, mai bine veniti in Romania, care este o tara bogata si are un popor foarte primitor, de origine latina, ca si noi".

Apelul sau a fost receptat de italieni, care au emigrat in numar mare in Romania. Acestia erau in mare parte meseriasi si agricultori, insa si intelectuali, care nu mai suportau regimul din Italia. Cei mai multi italieni s-au stabilit in Bucuresti, numarul lor fiind atat de mare incat se impunea existenta unei biserici proprii. In anul 1914 a fost trimis la Bucuresti un pastor italian, care sa oficieze slujbele, preotul Antonio Mantica. La inceput, slujbele se oficiau intr-o hala, iar mai tarziu a inceput si constructia unei biserici a italienilor. Lucrarile au inceput in 1915, iar in 1916, cu putin timp inainte de intrarea Romaniei in primul razboi mondial , biserica a fost sfintita de catre Arhiepiscopul Raymond Netzhammer.

Biserica a fost realizata de arhitectii Mario Stoppa si Giuseppe Tirabosch, care au realizat Biserica Italiana din Bucuresti dupa modelul Bisericii Santa Maria delle Grazzie din Milano, construita in stil vechi lombard. Biserica din Bucuresti a fost construita cu scopul de a recrea atmosfera tipica a bisericilor italiene. In perioada comunista, din 1952 pana in 1968, biserica fost inchisa. Ea a fost deschisa pana in 1989 doar pentru demnitarii italieni pentru care se oficiau slujbe de cinci ori pe an. Dupa 1989, biserica a fost declarata drept parohie teritoriala si a fost deschisa publicului si larg, care poate participa la slujbe si liturghii.

 

Stilul arhitectonic al bisericii

 

Ansamblul este format din biserica, un turn de clopotnita si locuinta cu un etaj, pentru personalul bisericii, si este realizat in stil neoromanic, cu elemente renascentiste.  Biserica Italiana din Bucuresti este construita in stil romanic si este declarata monument istoric . Interiorul bisericii este si el realizat in stil romanic, cu picturi reprezentand ingeri. In mijlocul bisericii se afla o cupola de forma octogonala, cu picturi si vitralii. 

Pe bolta presbiteriului (partea dintre altar si naos) se afla o pictura ce reprezinta diferite biserici importante din Italia cu sfintii patroni si Mantuitorul. Clopotele din campanila sunt impresionante, cu o greutate de peste 2000 de kilograme. Masa din altar a Bisericii Italiene este realizata dintr-un trunchi de lemn, iar pe fundalul corului se afla un mozaic din ceramica care il infatiseaza pe Iisus Christos.

 

Unde se afla Biserica Italiana

 

Biserica Italiana se afla pe bulevardul Nicolae Balcescu, la numarul 28. Slujbele de la aceasta biserica se oficiaza in limbile italiana, polona si romana, fiecare comunitate avand preotul sau. La Biserica Italiana se organizeaza frecvent concerte de orga, muzica baroca sau renascentista. Biserica poarta hramul Schimbarea la Fata a Mantuitoruluisi se celebreaza in fiecare an, pe 6 august.

Sursa foto : wikimedia .org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului