De prin lume adunate

#Pestera Topolnita #pestera #romania

Ce mai mare pestera din Romania se viziteaza o singura zi pe an. Unde se afla

Tu stii care este cea mai mare perstera din Romania? Daca nu, iti spunem noi. Este vorba despre Pestera Topolnita, un loc pe care multi turisti si-l doresc sa-l viziteze, mai ales in zilele toride e vara. 

Dintre cele peste 8.000 de pesteri din Romania, Pestera Topolnite este cea mai mare din tara noastra. Din pacate insa, pestera poate fi vizitata doar o zi pe an.   

Pestera Topolnita, se afla in judetul Mehedinti si este o pestera naturala, locuita partial de om. Aceasta are o altitudine absoluta de 434 m si o lungime de 84 m. Aceasta este a doua pestera ca lungime din Romania si a 17-a din lume si merita explorata pentru raritatea ei, informeaza Agerpress.ro.

Pestera contine o serie de galerii dispuse pe patru etaje: doua etaje fosile, unul subfosil si altul activ, ca urmare a actiunii apei din trei paraie.

Speologii au impartit, la randul lor, pestera in mai multe sectoare. Cel mai important din punct de vedere arheologic fiind sectorul Pestera Femeii, din care se ajunge in Culoarul Liliecilor si apoi in Culoarul Vetrelor, portivit antena1.ro.

Acolo au fost identificate vetre de foc ce dateaza din neolitic, din epoca dacica si din cea medievala. Alaturi de acestea au fost descoperite materiale ceramice sau piese de metal.

“Situata in partea centrala a Podisului Mehedinti, intre localitatile Marga si Ciresu, pestera Topolnita este una dintre cele mai inedite rezervatii speologice din Romania. Pestera este considerata a doua cea mai lunga din Romania si a 17-a din lume.

Etajata pe cinci niveluri si dezvoltata pe o lungime de 25 km, dintre care foarte putine locuri sunt accesibile, pestera fascineaza. Galeriile dispun de sali uriase, cascade, forme neobisnuite de relief de unde provin si denumirile precum Loja, Sala Piticilor, Lacul de Clestar sau Padurea de lumanari.

In prezent este inclusa in Geoparcul Platoul Mehedinti si poate fi vizitata o singura data pe an, de sarbatoarea care ii este dedicata.”, scrie Bogdan Buzuleac intr-o postare pe Instagram.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea