De prin lume adunate

#antichitate #hartie igienica #evul mediu

Ce foloseau oamenii inainte de aparitia hartiei igienice?

Hartia igienica este un produs de care cultura occidentala, cel putin, nu se putea lipsi, iar acest lucru a fost mai mult decat demonstrat in timpul cumparaturilor de panica de la inceputul pandemiei. Dar v-ati intrebat vreodata ce foloseau oamenii inainte de aparitia hartiei igienice? Ei bine, astazi vom raspunde la aceasta intrebare.

 

In multe tari asiatice se prefera bideul, fiind considerat mult mai igienic si mai ecologic.

Cercetatorii au incercat sa depisteze originile hartiei igienice, dar este foarte dificil. Se stie ca aceasta exista in lumea occidentala inca din secolul al XVI-lea d.Hr. si in China din secolul al II-lea i.Hr.

Ce foloseau oamenii inainte de aparitia hartiei igienice?

Romanii

Romanii au folosit tersorium-ul din 332 i.Hr. pana in 642 d.Hr., un dispozitiv format dintr-un burete atasat de un bat, care era lasat in baile publice si apoi curatat cu otet si apa sarata. O alta teorie sugereaza ca tersoriul era de fapt folosit pentru a curata toaletele in care isi faceau nevoile, la fel ca peria de toaleta de astazi, si nu pentru a se sterge.

Au fost descoperite, de asemenea, mostre de pessoi, constand in pietricele mici ovale sau circulare si ceramica de forma ovala, care este posibil sa fi servit si ele acestui scop. Arheologii au gasit urme de fecale pe ele si o cupa de vin care arata un barbat stergandu-se cu un pessoi.

Grecii

Bucatile de ceramica sau scoicile se numeau "ostracos" si erau folosite si pentru a merge la toaleta. Pe aceste artefacte erau scrise numele cetatenilor exilati. Aceste piese afectau partile inferioare ale utilizatorilor lor, provocand iritatii si hemoroizi.

Japonezii

Un bat de lemn numit "chuugi" era folosit in secolul al VIII-lea d.Hr. pentru a curata atat interiorul, cat si exteriorul anusului.

Nord-estul Chinei

Pe vechiul Drum al Matasii din China, in zona latrinelor, au fost gasite 7 "bete de igiena", bete de bambus sau de lemn infasurate in panza.

Evul Mediu

Susan Morrison, profesor de literatura medievala la Universitatea de Stat din Texas, SUA, a observat ca in Evul Mediu oamenii foloseau ierburi, muschi, paie, bucati de tapiserie si fan pentru a se curata.

Evolutie

In 1393, hartia igienica pe baza de orez a fost produsa in masa pentru familia imperiala chineza, dar abia in 1857 hartia igienica a inceput sa fie produsa in masa in lumea occidentala. In acel an, Joseph Gayetty a introdus hartia medicinala pentru a preveni ravagiile facute de hartia de ziar, stiuletii de porumb si alte produse improvizate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea