De prin lume adunate

#scurtmetraj #Meanwhile in Bucharest #Eugen Neiculescu

Ce cred strainii despre Bucuresti! Interviu EXCLUSIV cu realizatorul filmului “Meanwhile in Bucharest”

Pentru o buna parte dintre bucuresteni, capitala Romaniei pare sa aiba mai multe aspecte negative decat pozitive. Eugen Neiculescu, un tanar producator roman, a reusit sa surprinda frumusetea Bucurestiului prin ochii unor straini stabiliti aici. La 26 de ani, realizatorul scurtmetrajului "Meanwhile in Bucharest" a lasat pentru un timp New York-ul pentru a demonstra bucurestenilor ca orasul lor este unul mult mai frumos decat il considera unii. Am stat de vorba cu Eugen pentru a afla mai multe despre initiativa sa.


De unde a pornit pasiunea pentru scurtmetraje?

Nu cred ca este vorba doar despre scurtmetraje, imi place orice content care spune o poveste si este realizat bine. In ziua de astazi, cand totul se misca pe fast-forward, scurtmetrajele au avantajul ca sunt mai usor de digerat. Nu are nimeni rabdare sa vada un documentar despre Bucuresti care dureaza o ora, nu?

Cum ti-a venit ideea pentru acest film?

A fost intamplator. Eram in oras cu prietena mea Roxana Andrei (regizoarea "Meanwhile in Bucharest") si ii povesteam cum vad eu Bucurestiul dupa o perioada in care nu am mai fost pe aici. Eram foarte entuziasmat de foarte multe lucruri si parca nu simteam aceeasi vibratie din partea tuturor. Prietenii mei imi ziceau ca nu stau suficient de mult timp in tara si ca sunt subiectiv. In acel moment am hotarat cu Roxana sa incercam sa vedem parerea reala a strainilor despre Bucuresti, mai ales a celor care s-au mutat permanent aici.

Cum i-ai gasit pe oamenii care apar in film?

Roxana s-a ocupat de asta, dar, in principiu, avea un prieten expat care ne-a facut legatura cu toti ceilalti. Le-am dat e-mailuri si au fost foarte deschisi sa colaboreze, chiar daca nu stiau pentru ce. Ne doream foarte tare sa surprindem realitatea, asa ca nu le-am zis mai nimic despre ce o sa se intample. I-am rugat doar sa ne raspunda cat de onest la intrebari.

Unii bucuresteni au o parere proasta despre orasul lor. Crezi ca vei putea sa schimbi mentalitatile oamenilor cu acest clip?

Nu ne-am gandit nicio secunda ca acest minidocumentar va avea un asa impact urias. Eu cred ca a ajutat foarte mult. Cativa chiar au comentat ca erau cat p-aci sa plece din tara, iar, dupa ce au vazut documentarul, si-au schimbat parerea.

Vezi tu, oamenii, in general, tind sa nu aprecieze ceea ce au deja, expatii fiind veniti din alte parti, ei apreciaza lucrurile pe care noi le consideram deja normale.

De ce ai ales Bucuresti si nu un alt oras?

In Bucuresti am petrecut cel mai mult timp din viata de adult si imi place aici. Alte orase nu le-am vazut la fel de mult. A fost o discutie la inceput sa facem despre Romania, insa nu reuseam sa surprindem toate aspectele in asa scurt timp, asa ca ne-am focusat pe Bucuresti.

Care este semnificatia titlului “Meanwhile in Bucharest?”

Ideea a fost a lui Ionut (editor) in timp ce monta. Noua ne-a placut foarte tare pentru ca sugereaza ideea de schimbare, iar noi chiar credem ca Bucurestiul este intr-o continua schimbare.

Trei lucruri care iti plac si trei lucruri care iti displac la Bucuresti?

Lucruri care imi plac: 

  • Este foarte viu, tot timpul gasesti lucruri frumoase unde sa iesi;
  • Agitatia, multa lume in oras;
  • Vibe-ul aparte, caracterul;

Lucruri care nu imi plac: 

  • Aici ii las pe altii

Ce planuri ai pentru viitor?

E prea devreme sa vorbesc despre asta, momentan ne bucuram ca am avut un mic impact pozitiv la imaginea Bucurestiului.

Scurtmetrajul intitulat “Meanwhile in Bucharest” prezinta imaginea Bucurestiului asa cum este vazut de cativa straini care s-au stabilit aici. Filmul descrie si modul in care acestia au ajuns in capitala Romaniei, dar si motivele pentru care au ramas.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea