De prin lume adunate

#literatura #roman #carte

Ce citim pe final de saptamana

Week-endul se apropie cu pasi repezi si daca nu stii ce sa faci noi iti propunem cateva tituluri usoare, incitante de vara, care sa se potriveasca cu caldura de afara.

Fie ca alegi o carte incitanta din Colectia Eroscop fie din Colectia Chic, cu siguranta nu vei regreta ca ai ales cititul in locul altor activitati.

O capodopera de poezie si umor negru

La Editura Trei, in colectia Eroscop gasim o carte care ne atrage numai prin numele autorului: Sade. Personalitate contestata dar si plina de mister a Epocii Luminilor, Marchizul de Sade revine in prim plan cu prima sa carte care a fost citita de contemporanii sai: Justine sau Nenorocirile virtutii.

Istoria personala a lui Sade nu este una banal: patruzeci de ani si i-a petrecut in inchisoare, nu a avut dreptul sa isi publice nici cele mai imprtante carti, iar unele dintre manuscrisele sale au fost distruse.

Cu toate acestea, Sade este reperul cel mai imprtant al secolului Luminilor, un mit al literaturii si filozofiei dar si al filmelor pornografice.

In cartea sa, Justine sau Nenorocirile virtutii, Sade dezvaluie raul din noi si din viata. Virtuoasa Justine isi marturiseste peripetiile vietii, cu o virturtute demna de o sfanta, chiar si in momentele cele mai dezgustatoare. Apologie a libertatii, dar si a cruzimii, "sensibilitate pe care numai fiintele rafinate o cunosc", cartea lui Sade uimeste si scandalizeaza in acelasi timp.

Cartea poate gasita in librarii la pretul de 39.90 lei.

Lolita, un roman socant

La Polirom din colectia dedicata scriitorului rus Vladimir Nabokov am ales pentru tine un roman pe care daca nu l-ai citit inca ar fi bine sa il ai totusi in lista de prioritati: Lolita.

Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelung discutate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avindu-i ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

Din cauza subiectului sau extrem de socant, pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta.

Acum, romanul are un statut clasic, o mostra de literatura a secolului XX. Numele “Lolita” a intrat in cultura populara si descrie o copila precoce din punct de vedere sexual.

“Nu voi regreta niciodata ca am scris Lolita. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu totul celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica”, spunea Vladimir Nabokov despre opera sa.

Cartea poate fi gasita in librarii la pretul de 39,95 lei.

Scoala pentru soti

In colectia Chic avem parte de un nou titlu, la fe de incitant ca si celelalte ale colectiei. “Scoala pentru soti” a lui Wendy Holden este o carte spumoasa si savuroasa care te va binedispune si iti va alunga orice griji la primul hohot de ras.

Sophie, protagonista din Scoala pentru soti trece prin criza fiecarei femei casatorite care se simte neglijata si tradata. Atunci cind sotul uita total de ziua ei si nu mai da pe acasa intr-una din seri, in imprejurari foarte suspecte, Sophie crede ca are dovada clara a infidelitatii lui si il ameninta cu divortul.

In realitate insa, Mark nu o insala, ci e doar neglijent. Disperat sa nu-si piarda familia, se inscrie la Scoala pentru soti a doamnei doctor Martha, o psihoterapeuta cu metode neortodoxe, care garanteaza ca transforma barbatii incapabili in parteneri de viata model.

Daca rezumatul acestei carti te-a incitat, afla ca o poti gasi in librarii la pretul de 34,95 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea