Martisorul este un simbol al primaverii, al norocului si al reinnoirii, purtat de femei si copii la inceputul lunii martie. Desi traditia difera in functie de regiune, exista mai multe variante privind numarul de zile in care trebuie purtat.
Daca te-ai intrebat cat timp este bine sa tii martisorul, afla in continuare ce spune traditia populara.
Cate zile se poarta martisorul? Traditiile din diferite regiuni
In functie de zona tarii, obiceiul legat de purtarea martisorului variaza:
In majoritatea regiunilor Romaniei, martisorul se poarta de pe 1 martie pana pe 8 martie, ziua in care este oferit cadou sau pastrat ca amuleta norocoasa.
In alte zone, mai ales in Moldova si Bucovina, martisorul se poarta toata luna martie si se indeparteaza pe 31 martie, fiind legat apoi de un pom fructifer pentru a aduce rod bogat.
In Transilvania, traditia spune ca martisorul este purtat pana la Florii sau pana la Paste, pentru a marca definitiv venirea primaverii.
In sudul Romaniei, mai ales in Muntenia si Oltenia, se spune ca trebuie purtat doar 12 zile, in cinstea celor 12 luni ale anului.
Ce se face cu martisorul dupa ce nu mai este purtat?
Dupa ce nu mai este purtat, martisorul nu se arunca, ci se pastreaza sau se leaga de crengile unui pom inflorit. Acest gest simbolizeaza dorinta de prosperitate, sanatate si implinire. In unele zone, oamenii isi pun o dorinta cand prind snurul de pom, crezand ca aceasta se va implini.
Unii oameni prefera sa pastreze martisorul in portofel, crezand ca astfel le va aduce noroc la bani tot anul.
Durata purtarii martisorului depinde de traditiile fiecarei regiuni, dar indiferent de numarul de zile, acesta ramane un simbol al norocului si al renasterii naturii.
Daca vrei sa respecti obiceiul, poti alege varianta care ti se potriveste cel mai bine, fie ca il porti pana pe 8 martie, toata luna sau pana la Paste. Important este sa pastrezi spiritul traditiei si sa te bucuri de venirea primaverii!