De prin lume adunate

#moscova cea fericita #andrei platonov #rus #comunism

Carti inepuizate si inepuizabile (I)

Exista carti care degaja o armonie singulara, impresionanta inca de la primul rand citit. Aceste carti au acumulat undeva in subcostient instrumente muzicale care canta perfect fiecare in cate o gama. Datoria scriitorului ramane sa dozeze in cantitati castigatoare aceasta muzica. Andrei Platonov a reusit din plin acest lucru, insa, in ciuda faptului ca este un scriitor de renume, cartile sale au ramas pe rafturile librariilor, necumparate de catre cititorii romani.

Iti propun un serial cu recenziile unor carti care nu au fost epuizate din stocurile editurilor, chiar daca au fost publicate cu multi ani in urma. Acest fapt nu este deloc relevant pentru valoarea literara a acestor carti, din contra, dovedeste ca numerosi autori celebri sunt insuficient promovati in tara noastra.

Andrei Platonov- moscova cea fericita si alte nuvele

Prima carte propusa este Moscova cea fericita si alte nuvele, o culegere de nuvele de Andrei Platonov publicata in 2003 de editura Polirom.

“In afara rasuflarii, in baraca nu se mai auzea niciun suflet, nimeni nu visa si nu statea de vorba cu amintirile, fiecare exista fara niciun surplus de viata si, in timpul somnului, ramasese vie numai inima, care avea grija de om.” (Andrei Platonov- Groapa de fundatie)

Metaforele lui Andrei Platonov sunt atat de expresive si surprinzatoare incat dupa 100 de pagini citite din Groapa de fundatie (prima nuvela din cartea rusului) este posibil sa simti nevoia sa recitesti povestea de la inceput . Numai in acest fel te vei elibera de teama de a fi scapat ceva important din ceea ce spune autorul.

Primele pagini din Groapa de fundatie sunt hotaratoare. Daca esti in acea perioada a vietii in care iti doresti sa citesti ceva care sa te transforme macar si pentru cateva ore, probabil ca iti va placea stilul lui Platonov. Vei citi cu incantare despre socialism, despre CAP-uri si oameni care fac lucruri simple sau nonsensuri fara sa realizezi ca, de fapt, citesti despre tristete si durere.

Platonov inclasificabilulmoscova

Platonov este remarcabil prin limbaj. Reuseste sa redea situatii normale si plictisitoare din viata unui rus al anilor ’40 intr-o maniera care innobileaza acesti oameni simpli, redusi de cele mai multe ori la stadiul de animale muncitoare. Vei avea senzatia ca descoperi pentru prima oara anumite cuvinte pe care Platonov  pare a le inventa pe loc si a le reda exact esenta. Ai impresia ca autorul le foloseste pentru prima data, iar efectul metaforic imprimat vibreaza in toate paginile cartii sale.

In ceea ce priveste criticii, acestia spun despre Platonov ca nu poate fi inclus in niciun curent literar deoarece stilul lui este unic, total deosebit de ceilalti scriitori rusi ai generatiei lui. De asemenea, il considera printre cei mai importanti autori rusi ai secolului XX.  

Personajul principal din Groapa este un taran care decide sa plece de acasa. Este impiedicat de tot ceea ce il inconjoara pentru ca, oriunde s-ar duce, gaseste numai CAP-uri si muncitori care trudesc pentru realizarea cincinalelelor. Peisajul ramane neschimbat: un camp in care se sapa neincetat gropi. Gropile au o utilitate ambigua in care nu crede nimeni, dar au calitatea de a-i tine ocupati pe oameni. Platonov te indeamna sa crezi ca sunt gropi pe care rusii si le sapa chiar in propriul suflet din dorinta de a rezista regimului si vietii la care au fost condamnati.

“Ciklin sedea in capul oaselor printre oamenii adormiti si isi indura viata in tacere; ii placea uneori sa stea in liniste in tacere si sa observe tot ce se vede. De gandit putea doar cu greu si era intristat din pricina asta- fara sa vrea era nevoit doar sa simta si sa se tulbure fara cuvinte . Si cu cat mai mult sedea asa, din cauza nemiscarii, tot mai vartos se acumula in el tristetea, asa ca Ciklin se ridica in picioare si se propti cu mainile de peretele baracii, numai ca sa apese si sa se miste in ceva.” (Andrei Platonov- Groapa de fundatie)

Rusii lui Stalin l-au interzis. Nu au putut sa se justifice niciodata pentru acest gest, nici macar nu au sustinut, precum in cazul altor autori, ca scrie impotriva sistemului. Cartile lui Platonov au aparut multi ani mai tarziu, iar in limba romana ai de ales intre Moscova cea fericita si Cevengur aparute la editura Polirom, respectiv editura Cartea Romaneasca. Nu se mai gasesc in librarii, de aceea ar fi indicat sa le comanzi on-line sau sa le cauti in anticariate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea