De prin lume adunate

#doom #dictionarul explicativ al limbii romane #dex

Care sunt cartile care stau la baza limbii romane?

Dictionar explicativ al limbii romane, este cunoscut mai ales sub abrevierea DEX. Este cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii romane si a fost editat pentru prima data in anul 1975. In anii 1980 a fost reeditat si a aparut impreuna cu un supliment, numit DEX-S. Urmatoarea editie a unui dictionar explicativ aparut in anul 1996, atunci cand au fost introduse serii de cuvinte noi si dictionarul a fost adaptat la noile norme ortografice din anul 1993. Ultima editie din anul 2016, contine peste 65.000 de definitii.

 

In 2013, Catalin Francu, un inginer care a terminat MIT si a lucrat pentru Google, a creat primul dictionar explicativ roman valabil in mediul online. DEXonline.ro potrivit statisticilor din 2015, are 3 milioane de utilizatori care intra lunar pe site si fac aproximativ 12 milioane de cautari.

Dictionarul ortografic, ortoepic si morflogic al limbii romane, abreviat DOOM, a aparut pentru prima data in anul 1982, iar a doua editie care a fost revazuta si adaugita, a aparut in anul 2005.

Principalul obiectiv al DOOM-ului este prezentarea si aplicarea corecta a regulilor ortografiei si a normelor de ortoepie si de morfologie la cuvintele limbii romane. Dictionarul este normativ si corectiv si se adreseaza utilizatorilor romani care doresc sa se exprime corect, in scris si in oral, in conformitate cu normele lingvistice si literare actuale.

DOOM2 contine peste 62.000 de cuvinte, avand cu 2.500 de cuvinte in plus fata de prima editie. In urma revizuirii s-a intervenit la circa 3.500 de cuvinte afectand normarea sau interpretarea lor. Cuvintele noi introduse sunt marcate printr-un asterisc (*), iar cuvintele modificare sunt marcate prin semnul exclamarii (!).

Dupa aparitia Gramaticii limbii romane (GALR), s-a simtit nevoia redactarii unui instrument suplimentar, mai redus ca dimensiuni si mai suplu ca organizare, care sa ofere o sinteza si, in consecinta, o gramatica de baza, redusa la datele esentiale pentru intelegerea structurii si a functionarii de ansamblu a gramaticii limbii romane.

Gramatica de baza a limbii romane (GBLR) si-a redus dimensiunile fata de GALR, de la aproximativ 2000 de pagini, a ajuns sa aiba in jur de 700 de pagini. Pentru exemplificarea fenomenelor, s-au propus exemple simple, clare, de cele mai multe ori construite, care sa nu ceara un efort suplimentar.

Aceste 3 carti, sunt editate de Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Romane.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea