De prin lume adunate

#evenimente #capitala culturala europeana #istanbul #pecs #essen #cultura #muzica #teatru #dans

Capitale culturale in 2010

Essen din Germania, Pecs din Ungaria si Istanbul din Turcia sunt Capitale Culturale Europene in 2010. Prin programele de evenimente culturale , tarile alese a fi capitale culturale au sansa de a pune in evidenta bogatia si diversitatea lor.

La inceputul fiecarui an, Consiliul Uniunii Europene desemneaza capitalele culturale ale anului ce tocmai incepe. Anul 2010 este unul de exceptie in ceea ce priveste diversitatea culturala. In mod normal, Consiliul Uniunii Europene desemneaza doua capitale, anul acesta insa au fost alese trei capitale: doua din state membre ale UE si o capitala dintr-un stat candidat.

Desemnarea drept capitala culturala europeana are loc in urma unei selectii bazate pe criterii stricte. Orasele candidate trebuie sa prezinte un program cultural care sa reflecte caracterul european al evenimentului si sa-i implice pe cetatenii care traiesc acolo. Avantajele obtinerii titlului de capitala culturala europeana sunt dezvoltarea culturala si o mai buna promovare turistica.

Cele trei capitale culturale ale anului 2010 vor da startul unor serii de evenimente culturale, muzicale, teatrale, coregrafice, cinematografice si literare, care se adreseaza atat locuitorilor lor, cat si vizitatorilor.

La Essen sunt programate in 2010 peste 2500 de evenimente culturale. La Pecs sunt anuntate carnavaluri, spectacole de teatru, proiectii de filme si jocuri de lumini. Printre evenimentele anului se numara si Ziua Culturii Ungare, Festivalul Primaverii, Saptamana Francofoniei, Festivalul Teatrului de Strada si Festivalul General de Arta.

La Istanbul sunt programate Festivalul European al Universitatilor de Teatru, Festivalul International de Papusi si Festivalul Marii, o manifestare cu spectacole de dans in localitati situate la tarm de mare. Mai multe detalii despre Istanbul gasesti aici.

Prima capitala Culturala Europeana a fost Atena, in 1985. De atunci esista traditia ca in fiecare an sa fie selctate doua capitale culturale, din statele membre UE. In 2007, orasele Sibiu si Luxemburg au fost desemnate capitale culturale. Dupa Sibiu, Romania va mai putea sa propuna o capitala culturala in 2021.

Istanbul - Capitala Culturala Europeana 2010:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea