De prin lume adunate

#2009 #09 #septemrbie #calendar

Aveti planuri pentru 09.09.2009?

Pentru fiecare dintre doi exista o data anume din calendar - cea mai populara este ziua de nastere - care ne face sa ne simtim altfel, sa film bine sau prost dispusi, sa avem chef sa ne ridicam din pat sau nu.

Si foarte multi dintre noi, de la viitori miri si mirese pana la organizatori de evenimente sarbatoresc intr-un mod propriu, mai special sau nu, aceasta ciudatenie calendaristica.

In Florida, un oficiu al starii civile are o oferta speciala pentru aceasta zi: oficierea unei nunti cu numai 99.99$. Particularitatea zilei de 9 septembrie nu le-a scapat nici creatorilor iPod-ului care au devansat traditionala lansare de marti, miercuri pentru a profita de avantajul acestei zile speciale. Focus Features va lansa filmul 9 (Nine), o poveste animata despre apocalipsa tot pe 9 septembrie.

Nu numai ca data arata bine in promotiile de marketing, dar reprezinta ultimul set repetitiv de cifre din urmatorul secol, mai precis pana pe 1 ianuarie 2101 sau peste un mileniu (1 ianuarie 3001), depinde cat de mult vrei sa numeri.

Desi tehnic vorbind nu este nimic special cu aceasta data simetrica, unii oameni vorbesc despre intelesul numerelor si atribuie o semnificatie puternica acestei datei de 9 septembrie 2009.

Pentru culturile in care numarul 9 este unul norocos, 9 septembrie este o data mult asteptata - in timp ce pentru altii este inca o data periculoasa.

Matematica magica

Numerologii moderni – care opereaza in afara domeniului de stiinta reala – cred ca semnificatiile mistice sau vibratiile pot fi alocate fiecarei cifre de la unu la noua, iar combinatiile diferite de numere pot produce rezultate tangibile in viata depinzand de modul de aplicare al lor.

Sub forma cifrei finale, numarul 9 detine un rang special. Este asociat cu iertarea, compasiunea si succesul de partea pozitiva. De partea negativa, el este asociat cu aroganta, potrivit numerologilor.

Desi de multe ori sunt discreditatii drept falsi, numerologii au totusi un predecesor faimos. Pitagora, matematicianul grec si parintele faimoasei teoreme, este cunoscut si ca parintele numerologiei.

"Dintre toti matematicienii, Pitagora pare sa fie cel care a dus studiul numerelor la un alt nivel, dandu-le o alta importanta pe langa cea comerciala" a scris Aristoxenus, un istoric grec din secolul al IV-lea i.Hr.

Iubitul si indragitul 9

In traditia chineza si cea japoneza, cifra noua are o insemnatate aparte, dar foarte diferita de la o tara la alta.

Chinezii au facut tot posibilul pentru a celebra cifra opt in timpul Jocurilor Olimpice de vara de anul trecut, declarand deschis evenimentul pe 08/08/08 la ora 8 p.m. Ceea ce multa lume nu stie este ca cifra 9 pare sa le placa la fel de mult chinezilor ca si cifra 8, fiind asociata cu ideea de longevitate .

Vechii imparati ai Chinei antice erau foarte preocupati de cifra 9 care aparea constant in arhitectura timpului, in vestmintele regale, cel mai adesea sub forma a noua dragoni infioratori. Dinastiile chineze erau atat de convinse de puterea numarului noua incat se spune ca palatul regal din Orasul Interzis din Beijing a fost construit cu 9999 de camere.

Pe de alta parte, imparatii japonezi nu ar fi purtat niciodata costume cu noua dragoni. In japoneza, cifra noua se pronunta la fel ca si cuvantul suferinta, fiind asociat cu ghinionul. Exista totusi in japoneza o alta cifra a carui rostire le da fiori japonezilor: numarul patru are aceeasi pronuntie ca si cuvantul moarte.

Cei mai multi japonezi merg atat de departe incat evita camerele de hotel sau de spital cu cifra 9 sau care au in componenta acest numar, asta daca nu cumva arhitectii cladirii au eliminat din start cifrele aducatoare de ghinion.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea