De prin lume adunate

#copii #weekend # atelier de creatie

Ateliere de creativitate la Muzeul Taranului Roman

Atelierul de creativitate al Muzeului Taranului Roman s-a pregatit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din gradinite, scoli si licee la lectii de etnologie, desenat, pictat, inventat povesti, teatru de animatie, fotografiat, auditii muzicale, vizite si lucru in salile muzeului in anul scolar 2012-2013.

La ce ateliere pot participa cei mici:


Lectii de etnologie, desen, pictura, cusaturi cu ate si margele


Ruxandra Grigorescu ii asteapta pe cei mici la cateva ateliere interesante. Temele atelierelor sunt memoria si primele amintiri. Astfel, cei mici vor face schimb de amintiri si vor relata care este prima poveste pe care si-o amintesc.

O alta tema este casa taranesca. Astfel, vei mici se vor familiariza cu proiecte de arhitectura si design interior, istorii de case, cum ar fi sa mosteneasca o casa, ce casa si-ar cumpara, ce casa ar vinde, casa goala, casa plina, casa de oaspeti, protectori ai casei, povesti din vacanta, gradina de patru anotimpuri, fereastra spre gradina, costumul si tesaturile din casa, cusaturi pentru casa, timp si calendar si sarbatori.


Ateliere de teatru cu Beatrice Iordan


"Pornind de la experienta de actor papusar, mi-am propus sa impartasesc cate ceva din aceasta arta si copiilor care vin la atelierele de la MTR. La Atelierul de teatru dam viata unor povesti folosind diferite tipuri de teatru de animatie, de umbre, cu masca sau teatru de papusi, in doua etape: constructie scenografica si joc propriu-zis", declara Beatrice Iordan.

Temele sunt gandite pe categorii de varsta. Pentru grupurile scolare care vin la o singura intalnire se va realiza o sceneta care porneste de la o discutie despre personaje fantastice prezente in basme, ca Baba-Cloanta, Muma-Padurii, Fat-Frumos, Ileana-Cosanzeana sau Zmeul Zmeilor. Cei mici vor realiza scurte scenarii carora le vor da viata in teatru de umbre.


Ateliere de povesti cu George Turliu


George Turliu pregateste celor mici un curs de povesti si de fotografie. La atelierul de fotografie cei mici vor invata sa manuiasca aparatul de fotografiat.

"Acesta are doua haturi si doua butoane. Primul este verde si este foarte important pentru ca de el depinde bunul mers al fotografierii artistice. Cel rosu nu este la fel de important, dar este mult mai frumos. Haturile sunt pentru strunirea aparatului. Aceasta tehnica straveche am invatat-o de la un batran apas, pe care l-am intalnit la Babele, tinea in mana un dagherotip si prindea pe pelicula sufletul vantului", spune George Turliu.


"Povesti cu urechi" cu Calin Torsan


"Experienta de muzicant si bucuria de a impartasi copiilor cate ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii taranesti, m-au facut sa coagulez mai multe idei in programul cursului Povesti cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret, folosesc exemplificari muzicale, colaborari cu alti instrumentisti, ori macar auditii si sugestii de auditie, prin lumea sunetelor traditionale.

Intotdeauna, analiza comparata a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menita sa apropie informatiile de limbajul copilariei actuale. Cursul contine informatii organologice, povesti despre vestiti lautari, paralele cu muzicile altor popoare si citate din literatura destinata copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor", declara Calin Torsan.

Atelierele se desfasoara pe tot parcursul anului scolar 2012-2013. Taxa de intrare la oricare atelier este 4 lei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea