De prin lume adunate

#expozitie #controversa #cultural

Arta romanesca in strainatate

Pana cum cativa ani, arta romaneasca contemporana nu prea punea piciorul prin expozitii internationale de prin alte tari. Acum, cand o face, isca adevarate controverse, anchete si isterii in randul jurnalistilor straini.

Scandal cu zvastici si ponei roz

Freedom for Lazy People este una dintre aceste expozitii care a facut sa curga multa cerneala atat in publicatiile din Romania cat si de peste ocean.

Vernisata la New York, expozitia a primit inca de la primele zile atacuri serioase.

Simbolul zvasticii care apare reprodus pe pulpa unui ponei roz a iscat un scandal monstru. Anumite publicatii culturale din New York, dar si oameni de cultura si politicieni romani , au catalogat expozitia drept un act de obscenitate si antisemitism.  

In replica,  Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR, a declarat ca acuzatiile de antisemitism aduse expozitiei sunt false si ca obiectele expuse au valoare artistica.

Scandalul produs de media nu a avut, insa, efecte negative pentru expozitie. Lucrarile expuse de trei artisti romani : IRLO, Omar si Nuclear Fairy, au avut parte de succes in mediile artistice americane, iar vizitatorii au fost incantati.

IRLO, Omar si Nuclear Fairy din nou in prim plan

IRLO, Omar si Nuclear Fairy revin pe scena artistica new-yorkeza cu scenografia piesei “Fela!”, un musical in regia lui Bill T. Jones, unul dintre numele mari ale Broadway-ului.

Peretii scenei unde s-a desfasurat piesa au fost in intregime pictati de cei trei artisti.

“Fela” a fost gandit ca un concert imaginar al muzicianului Fela Kuti, inventatorul afro-beat-ului si unul dintre cei mai populari activisti politici din spatiul african.

Simbolurile misticoide, creaturile extraterestru-prietenoase, si modelele de factura se regasesc in substratul picturilor care au acoperit peretii salii unde viata lui Fela Kuti a prins contur.

7 paralel 7 la Viena

Parasim taramurile new-yorkeze ca sa poposim intr-o capitala culturala a Europei: Viena. Aici va avea loc in septembrie vernisajul expozitiei 7 paralel 7 la Museum of Young Art.

Expozitia, ce a stat si in Romania, la Teatrul National, are ca scop prezentarea ultimelor tendinte din arta figurativa.

14 artisti contemporani, reprezentanti ai tinerei generatii, 7 din Romania si 7 din Austria au incercat sa  configureze o punte de dialog si de comunicare intre cele doua medii artistice. Din Romania participa cativa artisti din portofoliul Anaid Art Gallery: Marius Bercea, Suzana Dan, Alexandru Radvan, Sorin Tara, Simona Vilau, Iuliana Vilsan si Andras Szabo.

Artisti au realizat un proiect ce are in centru "figura, figurativul, realitatea, metamorfoza, viata, consumismul, societatea, politica, noi - romanii, ei – austriecii si Europa”.

Fie ca sunt in centrul atentiei prin lucrarile controversate pe care le “afiseaza” in marile muzee ale lumii, fie ca vor sa creeaze o linie de comunicare cu celelalte culturi ale lumii, artistilor romani pare sa le surada norocul anul acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea