De prin lume adunate

#mister #tyrannosaurus rex

A fost deslusit misterul "manutelor" dinozaurului T. Rex!

Tyrannosaurus rex este unul dintre cele mai mari si mai infricosatoare animale carnivore care au populat vreodata Terra, cat si unul de care se leaga un mister aparent de nedeslusit: la ce ii serveau membrele anterioare, atat de mici comparativ cu restul corpului sau masiv?

Raspunsul, sau cel putin o ipoteza plauzibila, oferit de o echipa de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-La Crosse, oamenii de stiinta sugereaza ca dimensiunea lor ridicola a fost favorizata de faptul ca T. rex se descurca excelent sa vaneze si fara a se folosi de "manute", in contextul in care avea gatul si capul foarte puternice.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au studiat pasari din 10 specii diferite, carora le-au plasat electrozi pentru a le urmari cu atentie miscarile muschilor gatului. Studiul a pornit de la faptul ca T. rex, alaturi de intregul grup al tiranozaurilor, avea structura gatului similara celei regasite la pasarile de astazi.

Experimentul a dezvaluit ca pasarile, si implicit T. rex, se folosesc de forta muschilor gatului pentru a-si captura prada si a o consuma: isi inalta capul, il arunca inainte, muscand prada, dupa care il trag brusc inapoi.

In consecinta, T. rex nu avea nevoie de membre anterioare puternice pentru a fi un vanator eficient.


Sursa foto: someinterestingfacts.net 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea