De prin lume adunate

# disparitie limbi #limbi

7000 de limbi din intreaga lume vor disparea pentru totdeauna

Aproape 7000 de limbi din intreaga lume vor disparea in curand pentru totdeauna, arata datele celui mai recent studiu realizata in Australia.

 

Conform specialistilor, aproape jumatate din limbile vorbite pe Terra risca sa dispara. 1500 dintre acestea ar putea sa dispara pana la sfarsitul acestui secol, atrag atentia autorii studiului.

„Fara o interventie, numarul limbilor care dispar ar putea sa se tripleze in urmatorii 40 de ani, intr-un ritm de cel putin o limba disparuta in fiecare luna”, au precizat autorii studiului. Ei recomanda alcatuirea unei programe scolare care sa sprijine educatia bilingva si care incurajeaza atat invatarea limbilor indigene, cat si folosirea limbilor regionale dominante.

Au fost analizate 51 de variabile independente, inclusiv politici de educatie, indicatori socio-economici si caracteristici ale mediului inconjurator.

„Australia detine recordul de nedorit de a prezenta una dintre cele mai mari rate din lume in privinta disparitiei limbilor vorbite”, a declarat Felicity Meakins, coatoare a studiului. Ea spune ca dintre cele 250 de limbi vorbite odinioara de populatiile indigene australiene, doar 40 mai sunt astazi in circulatie - iar copiii din acele comunitati invata doar 12 dintre ele.

„Cand o limba este pierduta, sau cand devine «adormita» asa cum spunem noi, cand ne referim la limbile care nu mai sunt vorbite, pierdem foarte mult din diversitatea culturii umane. Fiecare limba este stralucita in felul ei”, a declarat Lindell Bromham.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea