De prin lume adunate

#provenienta traditii de halloween #traditii de halloween #halloween

7 traditii de Halloween si de unde provin acestea

Halloween-ul este astazi o sarbatoare seculara, insa istoria sa isi are originile in traditii religioase si spirituale din antichitate, traditii care au evoluat de-a lungul timpului.

1. Spiritele se intorc pe Pamant

Pe vremuri, celtii credeau ca la trecerea dintre vara si toamna, granita dintre viata si moarte era atat de subtire, incat sufletele celor plecati dincolo puteau acum calatori intre cele doua lumi, lucru care se intampla de Halloween sau in Ziua Tuturor Sfintilor.

2. Colindatul

In America, copiii imbracati in costume de Halloween colinda casele vecinilor din cartier strigand “Trick or Treat? (Ne dati sau nu ne dati?)” si primesc in schimb dulciuri. Aceasta traditie isi are originea in Evul Mediu, atunci cand in ajunul sarbatorii tuturor sfintilor, cei saraci porneau din casa in casa si in schimbul mancarii pe care urmau sa o primeasca de la familiile la care ajungeau, spuneau rugaciuni pentru sufletele celor dragi din casa, care trecusera in nefiinta.

3. Costumele de Halloween

Pentru a se apara de spiritele rele care ar fi putut aparea, celtii se deghizau cu piei de animale. Mai tarziu, traditia a aparut si in Scotia, unde copiii deghizati umblau prin vecini si cereau mancare si bani in schimbul cantecelor sau poeziilor pe care urmau sa le spuna.

4. Petrecerile de Halloween

Chiar daca la inceput petrecerile de Halloween erau doar pentru copii, apoi au fost imprumutate si de adolescenti, astazi petrecerile de Halloween sunt pentru toata lumea. Acesta este un bun prilej pentru ca toti cei care se aduna la petrecerea de Halloween sa guste din roadele toamnei: nuci, dovleci, fructe si alte bunatati de sezon. De la petrecerile de Halloween nu lipsesc costumele, decoratiunile si jocurile antrenate.

5. Dovlecii sculptati

Traditia spune ca de Halloween dovlecii sculptati se pun la geam pentru a speria si tine la distanta spiritele rele. Potrivit legendei originale irlandeze, Jack cel zgarcit a incercat sa il pacaleasca pe diavol. Cand Jack a murit, nu a fost primit nici in Rai, asa ca diavolul l-a blestemat sa cutreiere Pamantul cu un felinar in mana, facut dintr-un nap sculptat. Traditia sculptatului de fete a inceput cu napi, sfecla sau cartofi, insa cand obiceiul s-a raspandit in America, oamenii si-au dat seama ca cei mai potriviti pentru felinare sculptate ar fi dovlecii.

6. Decoratiunile de Halloween

Nu doar dovlecii sculptati cat mai ingenios sunt singurele decoratiuni cand vine vorba de pregatirea casei pentru Halloween. Un décor complet ar trebui sa contina fantome, panze de paianjen, lumanari portocalii. Chiar daca sunt inspirate din traditia moderna, multe persoane le prefera pentru decorarea casei in aceasta perioada.

7. Lumanarile

Lumanarile sunt astazi specifice Halloween-ului insa isi au originea intr-o traditie veche, care are legatura cu un festival medieval unde se facea un foc mare pentru alungarea spiritelor rele si ducerea lor in viata de apoi. Celtii urmau apoi sa isi aprinda focurile din soba pentru iarna din acest foc mare considerat sacru. Astazi, nu se mai aprind focuri uriase, acestea fiind inlocuite simbolic de lumanari.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea