Terapii alternative

#artrita #dieta #reumatism #sport #acupunctura

Terapii alternative pentru artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune cronica si inflamatorie a sistemului imunitar, care afecteaza incheieturile. De cele mai mule ori, aceasta afectiune este dureroasa si necesita tratament pe termen lung. Pacientii cu artrita sunt cele mai adesea diagnosticati cu aceasta afectiune in jurul varstei de 30 - 50 de ani. Cu toate acestea, artrita este o boala care afecteaza toate varstele.

Artrita este de cele mai multe ori insotita si de alte afectiuni. Printre acestea se numara afectiunile cardiovasculare, atrofierea muschilor sau depresie.

Medicamentele folosite pentru tratarea artritei reduc durerile si scad riscul aparitiilor altor boli. Aceste medicamente au insa si efecte secundare. De cele mai multe ori, pacientii cu artrita cauta si metode alternative de tratare a durerilor. Terapiile alternative sunt insa recomandate de catre un medic de specialitate.

Iata mai jos cateva dintre cele mai comune terapii alternative pentru tratarea artritei reumatoide:

 

Terapia cu ulei de peste
 

Terapia cu ulei de peste este una dintre cele mai comune terapii pentru tratarea artritei. Dieta normala a omului contine cantitati mici de acizi grasi esentiali omega 3. Acesti acizi au proprietati antiinflamatorii foarte puternice. O parte din acizii omega 3 se gasesc si in plante precum inul sau algele. Uleiul de peste reduce durerile si simptomele artritei. 
 
Chiar daca efectele benefice ale uleiului de peste sunt nenumarate, acest supliment alimentar trebuie administrat numai la recomandrea medicului specialist. Uleiul de peste reduce abilitatea sangelui de a se cuagula, putand duce astfel la sangerari grave.

De asemenea, persoanele care au si alte afectiuni cardiovasculare , trebuie sa consulte medicul inainte de a incepe un tratament cu ulei de peste.
 

Postul alimentar
 

Postul alimentar pe o perioada limitata de timp ajuta la diminuarea durerilor si simptomelor cauzate de artrita, prin eliminarea anumitor categorii de alimente. De asemenea, si eliminarea carnii din dieta poate duce la o stare de bine temproara in cazul pacientilor cu artrita. Efectele acestei diete nu sunt insa de lunga durata.

Pacientul va observa ca dupa o anumita perioada simptomele si durerile revin la fel de puternice. Postul poate fi periculos pentru anumite persoane si este astfel indicat sa fie consultat un medic inainte de a elimina din dieta anumite categorii de alimente.
 

Acupunctura
 

In acupunctura, medicul specialist foloseste ace subtiri pentru a stimula organismul. Scopul acupuncturii este de a stimula numite zone ale corpului, responsbile de anumite dureri sau simptome. Medicii chinezi specialisti in acupunctura cred ca aceasta metode vindeca dezechilibrele de energie. Astfel, medicul incearca prin acupunctura sa echilibreze corpul bolnav si sa stimuleze sistemul imunitar.

Prin acupunctura durerea este diminuata si chiar indepartata, cu ajutorul endorfinelor, substante care ajuta la declansarea unei stari de bine. De asemenea, prin acupunctura semnalele durerii sunt blocate. Acupunctura poate fi astfel folosita cu succes in tratarea artritei. Aceasta metoda reduce in special durerile de spate.
 

terapia cu magneti
 

Multi pacienti care sufera de artrita folosesc magnetii ca terapie complementara pentru tratarea durerilor cauzate de artrita. Magnetii sunt utili in tratarea durerilor, prin campul magnetic pe care il degaja. Astfel, sunt utili si in tratarea artritei, reducand in special durerile de genunchi. Magnetii pot fi folositi ca bratara, colier, sau inserturi pentru pantofi.
 

Balneoterapia


Balneoterapia
este o alta metoda alternativa care poate fi folosita pentru pacientii cu artrita. Baile in diferite minerale, de diverse concentratii ajuta la indepartarea durerilor si inflamatiilor. Aceasta terapie trebuie insa folosita numai la recomandarea medicului specialist.
 

Terapia cu comprese reci si calde
 

Numerosi medici recomanda tratamentele cu lichide calde si reci pentru a reduce simptomele artritei. Compresele reci reduc inflamatiile articulare si durerile. Compresele cu apa rece sau gheata se aplica pe zona cu probleme, timp de 15 minute. Compresele calde relaxeaza muschii si stimuleaza circulatia sangelui. Este indicat insa ca pacientul sa nu foloseasca comprese prea fierbinti.

De asemenea, acesta terapie poate fi folosita si la dus. Pacientul poate incepe dusul cu apa fierbinte, aplicata in special pe zona afectata. Dupa dusul fierbinte se vor aplica compresele reci.

Pacientii cu artrita se pot bucura si de bai in apa calda, timp de 30 de minute. Persoanele care sufera de tensiune arteriala, afectiuni cardiovasculare sau femeile insarcinate trebuie insa sa evite baile fierbinti.
 

Terapia prin sport
 

Persoanele cu artrita intampina dificultati la efectuarea de exercitii fizice. Artrita cauzeaza nu numai durere, ci diminueaza si flexibilitatea intregului organism. Pentru a avea insa un corp flexibil, pacientul cu artrita trebuie sa faca cat mai multa miscare. Persoanele care sufera de artrita pot face plimbari lungi in aer liber, inot, ciclism sau yoga.
 

Fizioterapia
 

Medicul specialist poate prescrie unui pacient sedinte de fizioterapie pentru a vindeca o zona a corpului afectata puternic de artrita. Fizioterapetul va folosit caldura , gheata, stimulare electrica si alte tipuri de exercitii pentru a reduce inflamatiile si durerile. Acesta terapie este insa de scurta durata, de cateva saptamani, pana cand pacientul incepe sa se simta bine.
 

Terapia cu masaj
 

In functie de cum se simte un pacient, acesta poate opta si pentru sedintele de masaj pentru a reduce durerile cauzate de artrita. Daca incheieturile si muschii nu sunt foarte sensibili, masajul reprezinta o terapie cu multe beneficii pentru organism.

Masajul ajuta la indepartarea durerilor si relaxarea muschilor. Inainte insa de a merge la masaj, este important sa stii daca terapeutul are experinta in tratarea persoanelor care sufera de artrita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare