Terapii alternative

#tei #flori de tei #ceai de tei #anxietate #tratament naturist

Teiul, planta medicinala care aduce linistea

In luna iunie, aleile strazilor incep sa miroasa mai frumos ca in orice perioada a anului. Motivul? Florile de tei care emana un miros suav, deosebit de placut. Teiul este cunoscut inca din vremuri stravechi pentru efectele sale terapeutice oferite atat de flori, cat si de scoarta alba a lemnului.

Frunzele tinere inca translucide si foarte moi ale florilor de tei se utilizeaza cu succes in salate. Teiul este cunoscut a fiind un aliment foarte nutritiv, de aceea frunzele sunt adesea folosite in furajele pentru alimente. Se pot adauga flori de tei la salate de fructe sau legume, pentru ca ii vor da un gust deosebit.

 

Principii active ale teiului

 

  • Florile si bracteele (numite impropriu frunzele mici) sunt utilizate datorita efectelor terapeutice date de un mucilagiu si un ulei volatil numit farnesol.
  • Lemnul de tei (partea alba a scoartei – inima trunchiului unui copac, prin care trec apa si sarurile minerale) este cunoscut pentru proprietatile terapeutice date de o serie de compusi naturali: polifenoli, flavanoide, tanine, cumarine.

 

Proprietati generale esentiale ale teiului

 

Florile si bracteele teiului detin o serie de proprietati terapeutice:

  • Sedative ale sistemului nervos central;
  • Calmante si antispasmotice;
  • Sudorifice.

 

Lemnul de tei poseda de asemenea o serie de proprietati vindecatoare:

  • Actiune coleretica (creste secretia si eliminarea bilei de catre ficat) si colagoga (faciliteaza eliminarea secretiilor biliare).
  • Actiune antispasmotica (calmeaza in special durerile de stomac);
  • Actiune coronaro-dilatatoare si hipotensiva lejera;
  • Actiune depurativa: faciliteaza eliminarea digestiva si renala care permite o drenare mai buna a toxinelor si are o actiune dizolvanta a acidului uric.

 

Indicatii principale pentru tei

 

Florile de tei, bracteele de tei, cat si lemnul de tei sunt utilizate cu succes intr-o multime de afectiuni. Acestea se folosesc atat pentru ameliorarea starii generale de sanatate, dar si pentru restabilirea echilibrului nervos.

Uleiul bogat in grasimi din bracteele plantei poate trata cu succes hemofilia, tulburarile digestive de origine nervoasa, iritabilitatea, insomnia, raceala etc. In caz de tuse se folosesc diverse produse din tei deoarece favorizeaza expectoratia, favorizand eliminarea din bronhii a substantelor nocive, si diminueaza congestia nazala.

Lemnul de tei se utilizeaza atat pentru problemele de natura psihica, dar si pentru eliminarea toxinelor din organism, in caz de litiaza urica si in tulburari de origine hepatica. De asemenea, carbunele de tei este un remediu eficient in prevenirea pierderilor menstruale abundente la femei, in intoxicatii acute cu medicamente, substante chimice sau ciuperci, astm bronsic sau guta si in hipercolesterolemie.

 

Cum se foloseste teiul in mentinerea sanatatii?

 

Formele obisnuite de administrare a florilor si a bracteelor de tei in fitoterapie contemporana sunt infuzia (ceai de tei) si pulberea de tei. Se mai gasesc in farmacii sau in magazinele de plante naturiste carbune de tei, un excelent remediu pentru menstruatia abundenta, cat si pentru afectiuni digestive, intoxicatii cu medicamente, afectiuni cardiace sau astm bronsic.

Baile in cada cu apa calda peste care se presara flori de tei sunt recunoscute pentru tratarea oboselii nervoase, a insomniei si a anxietatii. Se dovedesc foarte utile in special in cazul copiilor hiperactivi. Se recomanda imbaierea copilului cu aproximativ o ora inainte de a merge la culcare.

 

Important de stiut!

 

Cunoscut pentru faptul ca nu provoaca efecte secundare (in afara de o stare de somnolenta), florile de tei pot fi utilizate pe o perioada mai mare de timp fara niciun fel de problema si pot fi prescrise (in doze adecvate) si copiilor mai mari de 6 ani care sufera de stari de anxietate si iritabilitate.

Se recomanda insa atentie la dozele mari, in special persoanelor care sofeaza sau manevreaza aparate industriale.

Sursa foto : abundantlifeessentials.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare