Terapii alternative

#durata somn #deces #sanatate #somn

STUDIU Cu cat dormi mai putin, cu atat vei trai mai putin

In urma unor studii indelungate, specialistul american in neurologie Matthew Walker sustine ca exista o legatura stransa intre orele de somn pe care obisnuim sa le dormim si durata de viata a fiecaruia. Mai exact, privarea de somn este vinovata de cresterea riscului de cancer, de atac de cord si de Alzheimer.

Matthew Walker, autorul cartii "De ce dormim", este specializat in somnologie si este directorul Centrului pentru Studierea Somnului Uman de la Universitatea Berkeley, din California. Omul de stiinta e de parere ca ne aflam in centrul unei „epidemii catastrofale de nesomn”, ale carei consecinte sunt mult mai grave decat ne-am putea imagina. Situatia s-ar putea schimba doar daca, la nivel mondial, autoritatile se pun de acord in acest sens.

Walker sustine ca oamenii trebuie sa doarma obligatoriu cel putin opt ore pe noapte pentru a fi mai sanatosi. Lipsa somnului predispune, printre altele, la Boala Alzheimer, la cancer, diabetul zaharat, obezitate si slabeste sanatatea mintala.

"Intregul nostru sistem este afectat de privarea de somn", spune el. "Lipsa somnului patrunde in tot organismul. Si totusi nimeni nu face nimic despre asta. Lucrurile trebuie sa se schimbe: la locul de munca si in comunitatile noastre, in casele si in familiile noastre. Somnul insuficient provoaca economiei Marii Britanii, spre exemplu, pierderi de peste 30 de miliarde de lire sterline pe an, adica 2% din PIB", mai spune Matthew Walker, care crede ca autoritatile ar trebui sa incurajeze odihna.

Daca in anul 1942, doar 8% din populatie se multumea cu sase ore de somn sau mai putin, acum aproape una din doua persoane e nevoita sa doarma atat de putin.

Motivele sunt aparent evidente. "In primul rand, am electrizat noaptea. Lumina este un degradator profund al somnului nostru. In al doilea rand, exista problema muncii: s-a extins nu doar programul de lucru, ci si timpul petrecut in trafic este mai lung. Nimeni nu vrea sa renunte la timpul petrecut cu familia sau la divertisment, astfel ca renunta mai degraba la somn. Si anxietatea joaca un rol. Suntem o societate mai izolata si mai deprimata. Alcoolul si cofeina sunt disponibile pe scara mai larga. Toate acestea sunt dusmanii somnului", mai spune Walker, citat de theguardian.com.

Dovezile pe care cercetatorul le prezinta sunt cat se poate de logice. Practic, nu avem de ales. Fara somn, suntem lipsiti de energie si mai expusi bolilor. Odihniti, suntem mai plini de vitalitate si mai sanatosi. Peste 20 de studii epidemiologice realizate la scara larga au avut toate aceeasi concluzie clara: cu cat dormim mai putin, cu atat vom trai mai putin. Adultii cu varsta de peste 45 de ani care dorm mai putin de sase ore pe noapte au cu 200% mai multe sanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral pe parcursul vietii, comparativ cu cei care dorm sapte sau opt ore pe noapte, motivul avand de a face cu tensiunea arteriala. Chiar si o singura noapte nedormita va accelera ritmul cardiac de la ora la ora si va creste semnificativ tensiunea arteriala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare