Terapii alternative

#stres #hamei #valeriana #infarct #talpa gastei #paducel #ateroscleroza #boli stres #remedii stres

Stresul ne imbolnaveste inima! Cum il invingem in mod natural

 

Stresul este inamicul public numarul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economica, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expusi astazi in permanenta, acasa, la serviciu, in parc sau chiar la cinema – toti acesti factori creeaza un mediu de viata in care fiecare dintre noi resimte efectele stresului. Asa se face ca stresul – chiar minor – are consecinte serioase asupra starii noastre de sanatate, iar inima are poate cel mai mult de suferit.

 

Cert este ca stresul scade cu 20% speranta de viata, sustin statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dar tot cu certitudine medicii spun ca stresul poate fi invins cu mijloace simple, blande, naturale. In farmacia naturii avem la dispozitie plante cu efecte dovedite antistres: roinita, valeriana, talpa-gastei, hameiul, paducelul.

De ce stresul afecteaza inima?

Pentru prima data, cercetatorii de la Universitatea de Medicina Harvard au descoperit mecanismul prin care stresul provoaca inflamatia vaselor de sange, fenomen care conduce la aparitia bolilor de inima.

In conditii de stres, organismul activeaza un reflex de aparare de tip „lupta sau fuga”, care consta in trimiterea unui flux de adrenalina catre inima, pentru a-i permite corpului sa se apere atunci cand percepe o amenintare. Dar in acelasi timp, stresul emite semnale si asupra sistemului imunitar, care creste productia de globule albe (leucocite), implicate in apararea organismului. Din pacate, acest flux constant de leucocite provoaca inflamatia arterelor. in cazul in care arterele sunt deja afectate de ateroscleroza, adica sunt ingustate sau obturate, atunci procesul inflamator poate declansa eliberarea unor cheaguri de sange. Astfel apare un infarct sau un accident vascular cerebral pe fond de stres.

Stresul perturba echilibrul intregului organism

Expunerea cronica la stres este un factor de risc pentru numeroase boli: scade apararea imunitara a organismului facandu-ne vulnerabili in fata infectiilor, agraveaza reactiile alergice, provoaca tulburari digestive, deterioreaza memoria si celelalte functii cognitive, favorizeaza instalarea depresiei, anxietatii, insomniilor sau a altor tulburari psihice, cauzeaza crize cardiace si atacuri cerebrale. Practic, efectele stresului se manifesta la nivel mental, fizic si emotional, perturband echilibrul intregului organism, avertizeaza cercetatorii de la Harvard, care lucreaza acum la descoperirea unui antidot care sa inhibe productia de globule albe in caz de stres cronic.
Pana atunci insa avem la indemana solutii simple, naturale si foarte eficiente pentru a tine stresul sub control.  

Remedii antistres din farmacia naturii

Remediile blande din plante sunt ideale pentru restabilirea echilibrului emotional si normalizarea starii de spirit atunci cand ne confruntam cu perioade de stres cronic. Pentru a ne proteja de efectele nocive ale acestuia, este esential sa avem un somn sanatos, sa alungam gandurile negative, nervozitatea si agitatia. Putem reusi toate acestea cu ajutorul urmatoarelor plante cu efecte dovedite antistres: roinita, valeriana, talpa-gastei, hameiul, paducelul.

Roinita – ajuta la imbunatatirea starii de spirit, are efect sedativ si antidepresiv si constituie o sursa naturala de vitamina C.
Valeriana – este renumita pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajuta la o adormire rapida si la un somn profund in timpul noptii.
Talpa-gastei – sustine activitatea sistemului nervos, stabilizeaza emotiile reducand nelinistea, teama, nervozitatea, are actiune analgezica si antispasmolitica.
Paducelul – contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a palpitatiilor, protejeaza inima si sistemul cardiovascular in situatii de stres, este dovedit ca tonic cardiac, sustine circulatia sangvina la nivelul creierului.
Hameiul – ajuta la dobandirea unui somn odihnitor, are actiune calmanta, analgezica si constituie o buna sursa de vitamine din grupul B si E.

Sursa foto: diyhealth.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului