Max Genecov este doctorand in psihologie clinica la Universitatea din Pennsylvania, tata si... posesor de jucarii de plus.
„Am avut plusuri toata copilaria. Imi construisem o intreaga lume imaginara cu ele”, povesteste el. „Cred pur si simplu ca sunt lucruri placute pe care le ai alaturi.”
Astazi inca mai pastreaza un raton de plus din copilarie, croseteaza plusuri pentru prietenii care devin parinti si, uneori, mai adoarme imbratisand un plus sau il foloseste ca perna.
Pare ciudat? Poate. Dar, daca stai sa te gandesti bine — chiar e?
Plusurile au cucerit si adultii
Vanzarile de plusuri au crescut in pandemie, iar in 2024, 21% dintre acestea au fost cumparate de persoane peste 18 ani, conform lui Juli Lennett, analist al industriei de jucarii la Circana, o companie de cercetare de piata din Chicago.
„Jucariile de plus au rezonat cu adultii ca o forma de divertisment, colectionare si confort emotional in timpul pandemiei”, spune Lennett.
Build-A-Bear are chiar o sectiune speciala pe site dedicata adultilor. Iar un sondaj realizat de companie arata ca peste jumatate dintre oameni pastreaza o jucarie de plus din copilarie, iar aproximativ 40% inca dorm cu una.
„Oamenii cauta tot mai mult confort intr-o lume incerta”, spune psihologul Jade Wu, fondator al Thrive Sleep Clinic. Iar pentru cei care locuiesc singuri, poate fi reconfortant sa aiba ceva de imbratisat seara.
Nu e nimic gresit in a dormi cu un plus la varsta adulta
Psihoterapeutul Jessica Lamar, din Seattle, foloseste plusuri inclusiv in sedintele de terapie cu adulti care trec prin traume. Multi dintre ei merg la Build-A-Bear si isi creeaza un urs care sa le reprezinte copilul interior, in incercarea de a vindeca rani din trecut.
Dar nu trebuie sa fi trecut prin traume pentru a simti beneficiile unui plus. Poate fi o sursa de nostalgie, o conexiune cu familia sau un simbol al unor amintiri frumoase.
„Poate fi relaxant si linistitor”, spune Dr. Wu. „Nu exista niciun motiv pentru care doar copiii sa se bucure de beneficiile jucariilor de plus.”
Nu e imaturitate. E autoingrijire
Unii ar putea spune ca jucariile de plus sunt pentru copii. Dar expertii spun contrariul.
„Din perspectiva unui adult sanatos si echilibrat, este chiar benefic sa recunosti ca pastrezi o legatura cu copilul din tine”, explica Lamar. „E minunat sa spui: ‘Aceasta este o parte din mine pe care vreau sa o pastrez’.”
Probleme pot aparea doar daca o persoana devine dependenta de plus si nu mai poate dormi fara el, sau daca il foloseste pentru a evita confruntarea cu alte probleme, spun specialistii. Insa cazurile de acest tip sunt rare.
Ba chiar, folosirea unui plus poate fi un exemplu pozitiv pentru copii. „Ii invatam pe cei mici sa se linisteasca, sa se regleze emotional, si una dintre metode este sa doarma cu o jucarie care le ofera confort”, spune psihologul Barbara Greenberg.
Mai ales baietii ar trebui incurajati sa isi pastreze plusurile — si ei au nevoie de momente de liniste si auto-mangaiere, adauga ea.
Un companion de somn
Dormitul cu un plus poate avea radacini evolutive, spune Wu. „Am evoluat traind in triburi, iar siguranta fizica duce la un somn mai bun. Simtim nevoia unui contact fizic cand suntem vulnerabili.”
Chiar si la maturitate, corpul tanjeste dupa acea siguranta. Unii aleg chiar plusuri cu greutate, care pot oferi o senzatie de calm similara cu cea a paturilor ponderate.
„Exista cercetari care arata ca paturile grele pot calma mintea. Un plus cu greutate poate avea un efect similar”, adauga Wu.
Mai mult, un plus poate deveni un semnal pentru creier ca este timpul sa se relaxeze si sa adoarma. Simtul tactil, mirosul sau doar vederea acestuia pot declansa o asociere cu rutina de somn.
„Daca te ajuta sa dormi mai bine, sa te simti mai putin stresat si nu face rau nimanui — este un lucru bun”, conchide Greenberg.