Terapii alternative

#vestimentatie canicula #alimentatie canicula #sfaturi canicula #hidratare canicula #canicula

Sfaturi de la medici ca sa faci fata mai usor caniculei

Meteorologii anunta pentru zilele urmatoare temperaturi caniculare! Termometrele vor arata chiar si 50 de grade Celsius la soare! In aceste conditii, specialistii au o serie de recomandari care sa ne ajute sa trecem mai usor peste disconfortul creat de temperaturile ridicate!

Fara soare intre orele 11.00 si 18.00

Medicii ne sfatuiesc sa stam la umbra intre orele 11.00 si 18.00 deoarece atunci razele soarelui sunt extrem de puternice. Daca totusi trebuie sa iesim din casa, este indicat sa incercam sa mergem prin locurile umbrite si sa folosim o tinuta adecvata:palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise

Hidratare maxima

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5-2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

De preferat este apa plata, sucurile naturale sau ceaiurile facute in casa, lipsite de chimicale, E-uri sau alte ingrediente nocive. De asemenea, medicii sunt de parere ca apa foarte rece nu este cea mai potrivita si ne indeamna sa consumam lichide la temperatura camerei.

Totusi, specialistii in medicina traditionala chineza considera ca in aceasta perioada este bine sa bem ceaiuri calde.  Pe acelasi principiu merg si arabii care pe canicula beau ceaiuri fierbinti. Acestea dilata vasele de sange, lucru care duce la scaderea temperaturii corpului.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Fructe si legume proaspete

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe  fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Dusuri caldute

Pentru a ne racori este recomandat sa facem dusuri mai dese, de preferat cu apa calduta, iar dupa iesirea de la dus sa evitam folosirea prosopului. Cu cat apa va ramane mai mult pe piele, cu atat ne vom simti mai racoriti si mai hidratati.

De asemenea, atunci cand iesim din casa este recomandat sa avem la noi un pulverizator cu apa minerala pe care sa il folosim de fiecare data cand este nevoie. Cateva picaturi de apa imprastiate pe ten, piept, brate, spate sau picioare, vor fi de mare ajutor.

Daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala

Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;

Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Sursa foto: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului