Terapii alternative

#memorie #muzica #performante intelectuale #muzica invatare

Muzica imbunatateste memoria si capacitatea de invatare

Muzica si sunetele melodioase pe care le auzi in cantecele preferate te pot ajuta sa inveti mai bine si sa ai o memorie mai buna, pe langa faptul ca iti trezesc emotii puternice, te binedispun si iti confera o energie de invidiat.

Muzica si efectele ei asupra creierului

Cand asculti muzica, ai tendinta de a da din cap sau de a bate din picior, dar stiai ca aceste gesturi pleaca de la ceea ce se intampla in creier? Cantatul la un instrument sau simpla ascultare a muzicii activeaza mai multe zone ale creierului, care iti transmit diferite raspunsuri.

De exemplu, muzica activeaza nucleus accumbens, o zona responsabila pentru eliberarea dopaminei, un hormon al fericirii. In acelasi timp, activeaza amigdala, responsabila pentru generarea si procesarea emotiilor. In timp ce asculti muzica, cortexul prefrontal controleaza comportamentul si expresiile, iar cerebelul (creierul mic) este implicat in actiuni precum dansul pe ritm.

Muzica imbunatateste capacitatea de invatare

Uneori, cand depui efort pentru a invata sau incerci sa lucrezi la un proiect, simti nevoia de a asculta muzica preferata. In mod indirect, sunetele melodioase contribuie la imbunatatirea capacitatii de retinere a informatiilor si imbunatatesc productivitatea, deoarece:

  • stimuleaza hipocampusul, responsabil pentru memoria de lunga durata;
  • te ajuta sa iti amintesti de persoane sau evenimente care au avut legatura cu prima ascultare a melodiei;
  • inveti in ritmul muzicii - cu cat o piesa are un ritm mai alert, cu atat creierul functioneaza mai repede;
  • obosesti mai greu, datorita secretiei de dopamina.

Muzica imbunatateste competentele lingvistice

Muzica iti poate imbunatati si competentele lingvistice, tocmai prin faptul ca te ajuta sa ai o memorie mai buna si sa inveti mai reprede. Cand asculti muzica, poti intelege mai usor cuvintele vorbite, deoarece creierul are deja un antrenament muzical in spate si este obisnuit cu schimbarea rapida a sunetelor.

Cele mai eficiente stiluri muzicale

Muzica clasica si muzica jazz sunt doua dintre cele mai eficiente stiluri muzicale, atat pentru imbunatatirea memoriei, cat si pentru imbunatatirea capacitatii de invatare si a productivitatii, intrucat activeaza acele zone ale creierului responsabile cu aceste sarcini.

Sursa foto: drchloecarmichael.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare