Terapii alternative

# manuka #beneficii miere de manuka # miere de manuka

Mierea de Manuka este un tip de miere originar din Noua Zeelanda

Este produs de albinele care polenizeaza floarea Leptospermum scoparium, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de tufisul Manuka.

Proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka sunt cele care o diferentiaza de mierea traditionala. Metilglioxal este ingredientul sau activ si probabil responsabil pentru aceste efecte antibacteriene. In plus, mierea de Manuka are beneficii antivirale, antiinflamatorii si antioxidante.

De fapt, a fost folosit in mod traditional pentru vindecarea ranilor, calmarea durerilor de gat, prevenirea cariilor dentare si ameliorarea problemelor digestive.

Iata 4 beneficii pentru sanatate bazate pe stiinta ale mierii de Manuka.

1. Ajuta la vindecarea ranilor

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita pentru a trata rani, arsuri, si rani.

In 2007, mierea de Manuka a fost aprobata de FDA din SUA ca optiune pentru tratamentul ranilor.

Mierea ofera proprietati antibacteriene si antioxidante, toate mentinand in acelasi timp un mediu umed al plagii si o bariera de protectie, care previne infectiile microbiene in rana.

Mai multe studii au aratat ca mierea de Manuka poate imbunatati vindecarea ranilor, poate amplifica regenerarea tesuturilor si chiar poate reduce durerea la pacientii care sufera de arsuri.

De exemplu, un studiu de doua saptamani a investigat efectele aplicarii unui pansament cu miere de Manuka asupra a 40 de persoane cu rani care nu se vindeca.

Rezultatele au aratat ca 88% dintre rani au scazut in dimensiune. Mai mult, a ajutat la crearea unui mediu acid al ranilor, care favorizeaza vindecarea ranilor.

In plus, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea ulcerului diabetic.

Un studiu din Arabia Saudita a constatat ca pansamentele cu miere de Manuka pentru rani, atunci cand sunt utilizate in combinatie cu tratamentul conventional al ranilor, vindeca ulcerele diabetice mai eficient decat tratamentul conventional singur.

In plus, un studiu grecesc a aratat ca pansamentele cu miere de Manuka pentru rani au redus timpul de vindecare si au dezinfectat ranile la pacientii cu ulcere ale piciorului diabetic.

Un alt studiu a observat mai multe beneficii ale mierii de Manuka in vindecarea ranilor pleoapelor dupa o interventie chirurgicala. Au descoperit ca toate ranile pleoapelor s-au vindecat bine, indiferent daca inciziile au fost tratate cu miere de Manuka sau vaselina.

Cu toate acestea, pacientii au raportat ca cicatricile tratate cu miere de Manuka au fost mai putin rigide si semnificativ mai putin dureroase, in comparatie cu cicatricile tratate cu vaselina.

In cele din urma, mierea de Manuka este eficienta in tratarea infectiilor ranilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus (MRSA).

Prin urmare, aplicarea topica regulata a mierii de Manuka pe rani si infectii poate ajuta la prevenirea MRSA.

2. Ajuta la sanatatea orala

Potrivit CDC, aproape 50% dintre americani au o forma de boala parodontala.

Pentru a evita cariile si pentru a va mentine gingiile sanatoase, este important sa minimizati bacteriile bucale rele care pot cauza formarea placii.

De asemenea, este important sa nu stergi complet bacteriile orale bune care sunt responsabile pentru mentinerea gurii sanatoase.

Studiile au aratat ca mierea de Manuka ataca bacteriile orale daunatoare asociate cu formarea placii, inflamatia gingiilor si cariile dentare.

Mai exact, cercetarile au aratat ca mierea de Manuka cu o activitate antibacteriana ridicata este eficienta in inhibarea cresterii bacteriilor orale daunatoare precum P. gingivalis si A. actinomycetemcomitans.

3. Ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice

Ulcerele de stomac sunt una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza oamenii.

Sunt rani care se formeaza pe mucoasa stomacului, provocand dureri de stomac, greata si balonare.

H. pylori este un tip comun de bacterii care este responsabila pentru majoritatea ulcerelor gastrice.

Cercetarile sugereaza ca mierea de Manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori.

De exemplu, un studiu pe eprubeta a examinat efectele acestuia asupra biopsiilor ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. Rezultatele au fost pozitive si au sugerat ca mierea de Manuka este un agent antibacterian util impotriva H. pylori.

Cu toate acestea, un mic studiu de doua saptamani pe 12 persoane care au luat zilnic 1 lingura de miere de Manuka pe gura a aratat ca nu a scazut bacteriile H. pylori.

Astfel, sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua pe deplin capacitatea sa de a trata ulcerele gastrice cauzate de H. pylori.

Ulcerele gastrice pot fi cauzate si de consumul excesiv de alcool.

4. Poate trata simptomele fibrozei chistice

Fibroza chistica este o afectiune mostenita care dauneaza plamanilor si poate afecta, de asemenea, sistemul digestiv si alte organe.

Afecteaza celulele care produc mucus, determinand ca mucusul sa fie anormal de gros si lipicios. Acest mucus gros blocheaza caile respiratorii si canalele, ceea ce face dificila respiratia.

Din pacate, infectiile cailor respiratorii superioare sunt destul de frecvente la persoanele cu fibroza chistica.

S-a demonstrat ca mierea de Manuka lupta impotriva bacteriilor care provoaca infectii ale cailor respiratorii superioare.

Pseudomonas aeruginosa si Burkholderia spp. sunt doua bacterii comune care pot provoca infectii grave ale cailor respiratorii superioare, in special la populatiile vulnerabile.

Un studiu a observat eficacitatea mierii de Manuka impotriva acestor bacterii la persoanele cu fibroza chistica.

Rezultatele au indicat ca le inhiba cresterea si functioneaza impreuna cu tratamentul cu antibiotice.

Prin urmare, cercetatorii au concluzionat ca mierea de Manuka poate juca un rol important in tratarea infectiilor cailor respiratorii superioare, in special la cei cu fibroza chistica.

Concluzia

Mierea de Manuka este un tip unic de miere.

Atributul sau cel mai notabil este efectul asupra gestionarii si vindecarii ranilor.

Mierea de Manuka are, de asemenea, proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, inclusiv sindromul colonului iritabil, ulcerul gastric, boala parodontala si infectiile cailor respiratorii superioare.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a sustine proprietatile sale benefice.

Toate lucrurile luate in considerare, mierea de Manuka este probabil o strategie de tratament eficienta, care poate accelera procesul de vindecare atunci cand este utilizata impreuna cu terapii mai conventionale.

Pentru a explora complet tot ce tine de mierea de manuka vizitati manuka.ro

FOTO: stock.adobe.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare