Terapii alternative

#sanatate #medicamente # medicamente revolutionare

Medicamente care au schimbat istoria

In zilele noastre este foarte greu sa ne imaginam viata fara medicamente pentru diverse afectiuni sau fara analgezicele atat de folosite pentru dureri. Aspirina, penicilina sau pilula contraceptiva fac parte din vietile noastre, insa nu intotdeauna a fost asa.

Afectiuni precum varsatul sau diabetul reprezentau o sentinta la moarte pentru cei diagnosticati. Iata cateva dintre medicamentele care au schimbat istoria omenirii:

1. Aspirina. In 1899 Felix Hoffman a descoperit o veche formula a unui chimist francez. Hoffman a inceput sa testeze si sa dezvolte acidul acetilsalicilic, sau aspirina, pe care l-a folosit pentru a trata artrita tatalui sau.

Multi ani mai tarziu, aspirina a devenit mai mult decat o pilula pentru tratarea durerilor de cap si a altor dureri minore. Aspirina poate fi folosita pentru tratarea si prevenirea a numeroase alte afectiuni, printre care si afectiunile cardiace, infarctul, infertilitatea, Alzheimer sau atacul cerebral.

2. Penicilina. In 1928, Alexander Fleming a facut una dintre dintre cele mai mari descoperiri ale lumii printr-un accident. Penicilina este produsa chimic din culturi de mucegai care au proprietati antibacteriene. Descoperirea penicilinei a deschis drumul dezvoltarii antibioticelor si a altor medicamente miraculoase care au salvat vietile a numeroase de oameni.

Inainte de descoperirea penicilinei singurele medicamente pentru tratarea infectiilor bacteriene au fost chinina, arsenicul si medicamentele cu sulf care erau extrem de toxice.

3. Morfina. Morfina a fost descoperita in 1800 in Germania. Era o substanta atat de puternica incat medicii au denumit-o dupa zeul grec al viselor, Morpheus. Initial a fost folosita pentru a inlatura durerile, dar si pentru tratarea alcoolismului si a altor boli. Creeaza insa dependenta si a fost folosita doar in tratarea durerilor severe.

4. Pilula contraceptiva. In 1957 pilula contraceptiva a fost lansata pe piata ca tratament pentru dereglarile ginecologice. A jucat un rol important in eliberarea sexuala a femeilor care acum se puteau bucura de sex fara frica sarcinilor nedorite. Atunci cand este folosita corespunzator, pilula contraceptiva este foarte eficienta in prevenirea sarcinilor, insa este folosita si pentru reglarea problemelor menstruale si a acneei.

5. Insulina. In 1920 cercetatorii canadieni Charles Best si Frederick Banting au descoperit insulina, un hormon care reduce nivelul de zahar din sange. Inainte de aceasta decoperire, diabetul era o sentinta la moarte pentru persoanele diagnosticate. Datorita acestei descoperiri, diabeticii pot controla aceasta afectiune si pot duce vieti normale.

6. Vaccinuri. In anul 1796, Edward Jenner a descoperit primul vaccin atunci cand a folosit substate din varsatul bovin pentru a crea agenti imunitari pentru varsat. Descoperirea sa a dus la eradicarea varsatului, o boala care a dus la decesul a peste 300 de milioane de persoane la inceputul secolul XX. Vaccinurile reprezinta cea mai eficienta metoda de a controla afectiunile infectioase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare