Terapii alternative

#beneficii marar #beneficii sanatate #marar #sanatate

Mararul, beneficii uimitoare pentru sanatate!

Mararul este o planta anuala care se gaseste foarte usor, atat in gradinile personale ale agricultorilor, cat si in piete sau in magazine. Ea este frecvent utilizata in diferite mancaruri, salate sau garnituri.

Si, cu toate ca poate parea o planta mai degraba banala prin prisma faptului ca este atat de comuna, este bine sa cunosti faptul ca mararul este foarte sanatos. Iata asadar care sunt uimitoarele caracteristici pozitive ale mararului!

Ce se afla in compozitia mararului

Mararul are in compozitia sa importanti micronutrienti care iti pot sustine sanatatea din multe puncte de vedere. Un exemplu in acest sens este faptul ca 100 de grame de marar poate mari aportul de vitaminele A si C din organismul tau. Astfel, despre vitamina A trebuie sa stii ca are proprietatea de a fi solubila in grasimi si te ajuta sa iti mentii sanatatea vederii, a pielii, a functiei imune si a celei de reproducere. Pe de alta parte, vitamina C este un antioxidant important care are rolul de a iti ajuta organismul sa fie mai rezistent in fata infectiilor.

Pe langa cele doua vitamine, mararul este si o buna sursa de fibre, acid folic, dar si calciu pentru ca oasele tale sa fie unele sanatoase, iar celulele din corp sa se dezvolte asa cum trebuie.

Dupa cum mentionam anterior, mararul este o planta importanta pentru sanatate. Insa, cantitatea de marar consumata face diferenta in ceea ce priveste impactul pe care acesta il poate avea asupra organismului nostru. In general, este foarte posibil sa consumi mai putin de 100 de grame de marar, astfel incat dozele de micronutrienti pe care le primesti sunt si unele mai mici.

Beneficiile pentru sanatate

Pe durata a multe secole mararul a fost folosit in medicina traditionala asiatica. Pe langa micronutrientii esentiali care se afla in compozitie si care pot influenta in sens pozitiv sanatatea organismului, mararul este utilizat si in ziua de astazi pentru diverse scopuri medicale, precum:

  • Tulburari gastrointestinale;
  • Tulburari ale ficatului;
  • Boli ale rinichilor;
  • Boli infectioase;
  • Tulburari ale vezicii biliare si ale tractului urinar;
  • Bronsita;
  • Hemoroizi;
  • Raceala si febra;
  • Tuse;
  • Spasme;
  • Insomnie si tulburari ale somnului.

Mararul si nutritia

Mararul trebuie cunoscut nu doar din punct de vedere al beneficiilor aduse mancarilor sau sanatatii, cat si al nutritiei.

Astfel, o portie de 100 de grame de marar proaspat, cules direct din gradina, contine in mod aproximativ 43 de calorii, 3,5 grame de proteine, putin mai mult de 1 gram de grasime, 7 grame de carbohidrati si 2 grame de fibre.

In ceea ce priveste vitaminele existente in marar, printre acestea se numara in principal vitaminele A si C, aproximativ 154%, respectiv 142% din doza zilnica recomandata. De asemenea, mararul contine si folat, cunoscut si drept vitamina B9, benefic pentru producerea celulelor rosii si detoxifiere, cat si riboflavina sau vitamina B2, importanta pentru formarea anticorpilor si a celulelor pielii.

Totodata, din punct de vedere al mineralelor, mararul contine calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, mangan si cantitati mai reduse de sodiu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului