Terapii alternative

#entorsa #fractura #vanatai #traumatisme

Leacuri traditionale pentru traumatismele din sezonul rece

Suntem in plin sezon al entorselor, luxatiilor, fracturilor, degeraturilor, contuziilor, hematoamelor. Si nu este deloc de glumit cu loviturile cauzate de alunecarea pe gheata. Dintr-o simpla cadere se poate ajunge la luxatii sau fracturi, unele atat de complicate incat se vindeca foarte greu.
 

Ce facem in cazul unui accident ?

Pentru a evita pe cat posibil traumatismele de acest gen, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • Mergeti prudent, prin locuri cat mai putin alunecoase, fara zapada sau gheata si de preferat cu incaltaminte antiderapanta;
  • Daca suspectati o luxatie, entorsa sau o fractura imobilizati membrul lezat pentru a evita o agravare a leziunii, plasati gheata in imediata apropiere a acesteia si mergeti la cel mai apropiat spital;
  • In cazul leziunilor la nivelul mainii, bratul trebuie flexat si imobilizat la nivelul pieptului folosind o esarfa, un fular etc;
  • In cazul contuziilor, puteti aplica local o punga cu gheata si administra analgezice si antiinflamatoare ;
  • Daca nu va puteti misca ori fractura este deschisa (pielea este rupta si osul vizibil) nu va miscati si cereti ajutorul persoanelor din jur pentru a chema serviciul de salvare;
  • Daca fractura deschisa este insotita de hemoragie externa, se aplica in primul rand hemostaza cu garoul (sau o improvizatie ), astfel: - daca sangele este rosu inchis, se va aplica garoul sub locul fracturat; - daca sangele este rosu aprins si tasneste, se va aplica garoul deasupra locului fracturat.

Leacuri naturiste de la bunica

Daca afectiunea nu este foarte grava (luxatii, dureri de oase, vanatai, degeraturi usoare etc) si vreti sa va tratati suferinta fara medicamente, iata cateva remedii universale care s-au dovedit de-a lungul timpului extrem de eficace:

Foi de varza, leacul perfect. Cele mai bune sunt frunzele proaspete de varza alba, spalate si strivite pe o suprafata plana cu o sticla, pentru ruperea nervurilor. Se incalzesc usor, apoi se asaza in doua-trei straturi pe locul dureros, fixandu-se cu un bandaj. Operatia se repeta de doua ori pe zi.

Vanataile trec cu cartofi cruzi. Din batrani se stie ca vanataile trec cu impachetari cu cartofi cruzi, rasi, amestecati cu putin lapte sau cu branza de vaci. De asemenea, cataplasmele si baile locale cu flori de soc (infuzie din 40 g la 1 litru de apa clocotita) au efecte antiinflamatoare si calmeaza durerile.

Zonele respective se mai pot unge cu alifie de catina, galbenele si radacina rasa de untul-pamantului. Un procedeu rapid consta in asezarea pe contuzie a unui obiect metalic, rece.

Brusturele, inamicul entorsei. Ceva mai grave, dar si mai dureroase, sunt entorsele (intinderi sau rupturi ale ligamentelor la nivelul incheieturilor). Articulatiile se umfla rapid, produc dureri puternice, iar dupa doua-trei zile apar vanatai. In cazul entorselor simple se fac frectii usoare, cu apa rece si sarata, apa cu otet sau spirt.

Daca entorsa este mai grava, se imobilizeaza articulatiile cu atele. Eficiente sunt si cataplasmele din radacini si frunze de brusture, frunze de potbal, turita mare, muguri de plop negru si conifere, foi de varza, frunze de menta si argila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare